Gemeente Haaren


N65 weer geheel open voor verkeer


De N65 is sinds zondagavond 15 augustus weer geheel open voor al het verkeer. Aannemer Rasenberg heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan de aanpassing van de kruispunten bij Helvoirt en Oisterwijk-Udenhout en het asfalteren van de hele N65. Rijkswaterstaat heeft deze werkzaamheden laten uitvoeren met als doel een betere, en daarmee veiligere, doorstroming van het verkeer vanuit de gemeenten naar de N65 toe en op de N65 zelf.

Betere doorstroming, betere afwatering, minder geluidshinder en groene golf voor vrachtverkeer
Wat leveren de werkzaamheden op? Op de twee aangepaste kruispunten zijn extra opstelstroken voor afslaand verkeer gemaakt of de huidige opstelstroken verlengd. Op de N65 zelf zijn de opstelstroken verlengd. Door de verdubbeling en/of verlening van de opstelstroken rijdt het verkeer beter door vanuit de gemeenten van en naar de N65 en op de N65 zelf. Daarnaast is de N65 een stuk opgehoogd en ligt de weg nu onder een helling van 2,5%. Hierdoor heeft de weg een nog betere afwatering gekregen wat mede de veiligheid van de weggebruikers ten goede komt. Op het traject tussen Vught en Helvoirt is niet alleen het asfalt vernieuwd, maar is tevens een extra toplaag aangebracht, het zogenaamde DGD (dunne geluidsreducerende deklaag). Hiermee wordt de geluidsoverlast van het verkeer voor direct omwonenden aan de N65 verminderd met zo'n 4 tot mogelijk zelfs 6 dba. Tot slot is met het vernieuwen van de verkeerslichten op de kruispunten Helvoirt en Oisterwijk-Udenhout het mogelijk om de `groene golf' voor vrachtverkeer door te trekken op het hele traject van de N65.

Afsluitingen
Om de werkzaamheden te realiseren waren meerdere afsluitingen noodzakelijk.

* Afsluiting van de N65 in het weekend van 23 tot en met 26 april;
* Afsluiting van de N65 in het weekend van 4 tot en met 7 juni;
* Afsluiting van de zijwegen (Pannenschuurlaan en Kreitenmolenstraat) bij het kruispunt Oisterwijk-Udenhout, in totaal zes weken van 5 juli tot en met 16 augustus;

* Afsluiting van de zijwegen (Torenstraat en Molenstraat) bij kruispunt Helvoirt, in totaal vier weken van 19 juli tot en met 16 augustus;

* Afsluiting van de N65, een week richting Den Bosch en een week richting Tilburg in de periode van 30 juni tot en met 16 augustus.

Hinder voor de omgeving
De wegwerkzaamheden en afsluitingen leverden voor de omgeving de nodige hinder op. Het betekende extra reistijd in verband met omleidingsroutes, sluipverkeer omdat inwoners de weg `binnendoor' nemen en geluidsoverlast voor omwonenden pal aan de N65. Ook voor de fietsers was het opletten, onder meer omdat een aantal omwonenden ontheffing hadden om over het fietspad naar hun huis te rijden. Uitgangspunt van Rijkswaterstaat is steeds geweest om weggebruikers, fietsers, omwonenden en bedrijfsleven zo goed mogelijk en zo vroeg mogelijk te informeren en indien mogelijk te faciliteren via verschillende middelen. Denk hierbij aan informatie huis-aan-huis, een speciale website waar omleidingkaartjes te downloaden waren, advertenties in regionale en lokale media en de inzet van het
vanAnaarBeter-treinkaartje. Als slotactie biedt Rijkswaterstaat vandaag, maandag 16, en morgen, dinsdag 17 augustus, weggebruikers een gratis kopje koffie aan bij de twee tankstations aan de N65 (Esso en BP).

45.000 ton asfalt
In totaal hebben de afgelopen weken zo'n 60 tot 70 man volcontinu (24/7) gewerkt aan de N65. Er is zo'n 30.000 ton asfalt weggefreesd en 45.000 ton asfalt gelegd, er is 75 km nieuwe belijning op de weg aangebracht en in totaal is er 2.500m^2 bestraat. De nieuwe asfaltconstructie (de onderste laag) kan twintig jaar mee en het asfalt zelf heeft een gemiddelde levensduur van zeven tot acht jaar.