Dienstenbond CNV


16 augustus 2010

Nieuwe ontslagregels maken einde aan trucje van werkgevers

Een bedrijf dat binnen 3 maanden minimaal 20 werknemers wil ontslaan, moet zich houden aan nieuwe regels. Een aanpassing van de Wet Melding Collectief Ontslag wet maakt een einde aan een trucje dat werkgevers nogal eens toepassen.

Volgens de wet moet een werkgever die binnen 3 maanden 20 werknemers wil ontslaan dit melden bij het UWV Werkbedrijf en de vakbonden. Het UWV Werkbedrijf geeft de bonden vervolgens een maand de tijd voor overleg. Veel werkgevers zitten niet te wachten op bemoeienis van de vakbonden.

Het komt daarom nogal eens voor dat werkgevers deze route omzeilen, door met een aantal werknemers een individuele beëindigingsovereenkomst af te sluiten. Die individuele overeenkomsten hoeft de werkgever niet mee te tellen. Hij kan dus nog steeds 19 mensen ontslaan, zonder dat de bonden hierover geïnformeerd hoefden te worden.

Aan die praktijk komt nu een einde. Voortaan tellen ook de individuele beëindigingsovereenkomsten mee. Minister Donner volgt hiermee de EU-regels en past de Nederlandse wetgeving hierop aan.