Rijksvoorlichtingsdienst

Hr.Ms. Zuiderkruis naar Caraïbisch Gebied

Het marineschip Hr.Ms. Zuiderkruis vertrekt vandaag uit de haven van Den Helder richting het Caraïbisch Gebied. Daar gaat het schip de komende vier maanden varen als stationsschip voor de Nederlandse Antillen en Aruba.

Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiertoe wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine als de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Voor counterdrugstaken buiten de territoriale wateren, heeft de Zuiderkruis een 'Law Enforcement Detachement' (LEDET) van de 'US Coast Guard' aan boord. Bovendien is het fregat uitgerust met een Westland Lynx helikopter. Defensie is in het Caraïbisch Gebied ook belast met de mogelijke inzet van eenheden ter handhaving van de openbare orde of na rampen, zoals na een orkaanpassage. Eenheden van de marine staan elk jaar van 1 juni tot 1 december gereed voor deze taak.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de uitzending naar de Nederlandse Antillen en Aruba ondergaat het schip bij Groot-Brittannië een intensief opwerkprogramma. Daar ligt de nadruk op het varen als 'Fast Combat Support Ship'. In dit concept vaart de bevoorrader niet alleen als tanker, maar voert het zelfstandig taken uit zoals boardings en patrouilles. Ook humanitaire hulpverlening en rampenbestrijding komen in het opwerkprogramma aan bod. Juist de grote capaciteit van Hr.Ms. Zuiderkruis om goederen, personeel of evacués te vervoeren, maakt het schip uitermate geschikt voor deze taak.

Over het schip

Hr.Ms. Zuiderkruis (A832) is een bevoorradingsschip. Dit type schip kan de eigen vlooteenheden en die van bondgenoten op volle zee voorzien van voorraden, zoals brandstof, smeermiddelen, levensmiddelen, munitie en reserveonderdelen. Hr.Ms. Zuiderkruis is 169,6 meter lang, bij een breedte van 20,3 meter en een diepgang van 8,4 meter. Het schip wordt voortgestuwd door 2 Stork Werkspoor diesels en bereikt hiermee een maximale snelheid van 21 knopen. Qua bewapening beschikt de Zuiderkruis over twee Browning .50 mitrailleurs tegen doelen op korte afstand, de Goalkeeper 30mm snelvuurkanon tegen luchtdoelen op zeer korte afstand en het ESM radarinterceptiesysteem chaff voor radarmisleiding. Qua laadcapaciteit kan de Zuiderkruis 10.300 ton vervoeren, inclusief 9.000 ton brandstof. Verder kan het schip twee helikopters meenemen die kunnen worden ingezet als transportmiddel bij het vervoer van personen en voorraden of voor opsporings- en reddingsoperaties. Commandant van het schip is kapitein-luitenant-ter-zee Herman de Groot.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie