Ministerie van Defensie

Export van PRT-expertise

16 augustus 2010, 11.07 uur

Een team van medewerkers van Defensie en Buitenlandse Zaken gaan eind augustus naar de Verenigde Staten om de expertise en ervaringen van het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT) te delen met Amerikaanse collega's die de komende maanden in Afghanistan als PRT aan de slag gaan. Het gros van het Nederlandse PRT uit Uruzgan is gisteren door tientallen familieleden en vrienden ontvangen op Vliegbasis Eindhoven.

De Nederlandse kennis opgedaan in Uruzgan is zeer waardevol. Dit blijkt niet alleen uit de resultaten in Uruzgan maar ook uit het feit dat coalitiepartners de Nederlandse aanpak waarderen.

Overdracht

Afgelopen vrijdag werden militairen uit Afghanistan door tientallen familileden en vrienden ontvangen. Foto: ministerie van Defensie

Het militairen van het PRT, zowel actief als reservist, en medewerkers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking zijn de spil voor de Nederlandse 3D-aanpak, gericht op development, defence en diplomacy. Het Amerikaans geleide Combined Task Force Uruzgan heeft de Nederlandse PRT-taken overgenomen. Het nieuwe PRT wordt een volledig geïntegreerde internationale eenheid met belangrijke bijdragen van Australië, de Verenigde Staten, Slowakije en de Europese Politie.

Succes

Het laatste PRT stond onder leiding van de vorige week teruggekeerde civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol van Buitenlandse Zaken. "Het PRT werkt juist zo goed door de balans tussen de militaire en civiele aanpak en het wederzijds respect. We versterken elkaar", aldus De Mol over het succes van het PRT. Het PRT groeide van een grotendeels militair geleide organisatie naar een civiel geleide organisatie.