Belgische Federale Overheid

voor noodhulp van de Verenigde Naties

Overstromingen in Pakistan : Charles Michel beantwoordt de oproep voor noodhulp van de Verenigde Naties

Datum: 13 augustus 2010

Pakistan wordt sinds twee weken getroffen door enorme overstromingen ten gevolge van een uitzonderlijk hevige moesson. Charles Michel, de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, spreekt over een menselijke en economische ramp van gigantische omvang. Volgens de Verenigde Naties, zijn naar schatting 15 miljoen mensen getroffen door de ramp. Grote stukken landbouwgrond zijn overstroomd, zodat men een toenemende voedselonzekerheid vreest. 6 miljoen mensen wachten nu reeds op voedselhulp.

De Verenigde Naties hebben op 11 augustus een oproep gelanceerd voor 360 miljoen euro noodhulp om de slachtoffers in Pakistan te hulp te schieten. Omdat de nood zo hoog is heeft de internationale gemeenschap beslist om haar acties te versterken. Zo heeft Charles Michel beslist om 1,5 miljoen euro vrij te maken die zal worden besteed via het Wereldvoedsel Programma van de VN. Deze hulp komt bovenop de 500.000 euro die al werden vrijgemaakt kort na de aanvang van het noodweer en de eerste overstromingen.

Ter herinnering: in het eerste semester van dit jaar werd al 4,1 miljoen euro vrijgemaakt ten voordele van Pakistan, voor onder meer voedselhulp voor meer dan 3 miljoen mensen en ook voor huisvesting en andere basisbehoeften voor meer dan 800.000 ontheemden ten gevolge van het intern conflict.