Gemeente Zutphen

akten van indemniteit digitaal toegankelijk

Allle akten van indemniteit die het Regionaal Archief Zutphen heeft, zijn nu op de website van het Regionaal Archief Zutphen.te bekijken. Van Almen, Lochem en Zutphen zijn deze akten uit de achttiende en negentiende eeuw in beperkte mate bewaard gebleven. Aan de scans wordt binnenkort een index op naam gekoppeld.

Borgbrief
Voor de invoering van de armenwetten in de negentiende eeuw, kwamen de kosten voor het verzorgen van armen vaak voor rekening van het stadsbestuur en de plaatselijke diaconie. Om een grote toestroom van (mogelijk) armlastigen te voorkomen, vroegen steden - vooral in de achttiende eeuw - aan nieuwkomers een akte van indemniteit of borgbrief. In deze akte gaf de diaconie of het bestuur van de plaats van herkomst de garantie zorg te dragen voor de betreffende persoon indien hij of zij tot armoede zou vervallen. Zonder deze akte mochten mensen niet in de stad wonen. Welgestelden, seizoensarbeiders en militairen hoefden geen akten van indemniteit te overleggen.

Van Almen, Lochem en Zutphen zijn in beperkte mate akten bewaard gebleven. In Zutphen bijvoorbeeld was het stadsbestuur in de zestiende en zeventiende eeuw niet gewoon dergelijke akten uit te geven. Dit werd anders aan het einde van de achttiende eeuw. Toen moest ook Zutphen onder invloed van de Fransen de akten verstrekken en aannemen.

Inhoud van de akte
In de akten staan in ieder geval de naam van de persoon die de akte heeft aangevraagd, de plaats van herkomst (soms is dit tevens de geboorteplaats) en de plaats van bestemming. Doordat de akten informatie bevatten over de verhuizing van personen, kunnen ze waardevol zijn voor onder meer genealogisch onderzoek. Aan de kerkelijke instantie die zich garant stelde voor de eventuele kosten uit de armenkas kan de geloofsovertuiging vaak worden afgeleid. In een enkel geval stelt een particulier zich garant voor de onkosten. Andere gegevens die men er regelmatig in kan vinden zijn de namen van de partner en eventuele kinderen, en in latere akten ook een geldigheidsbeperking. Het bestuur van de ontvangende plaats noteerde meestal het jaartal van binnenkomst op de akte.

Aan de scans wordt binnenkort een index gekoppeld, zodat het ook mogelijk is om op naam te zoeken.

Een uitgebreid artikel over de akten van indemniteit, inclusief een overzicht van de aanwezige akten, staat op de website van het Regionaal Archief Zutphen