KNHS

Regiokampioenschappen Limburg springen en dressuur 16 augustus 2010

Dit jaar werden de Regiokampioenschappen Limburg niet door één vereniging georganiseerd maar door een aparte Stichting die vele organisatoren en vrijwilligers uit diverse verengingen samenbracht op het evenemententerrein Knikkerven in Well.

Vooraf zei Kees Berends, die zich met de promotie en sponsoring van het evenement bezig hield: We stoppen niets weg in een hoekje, maar maken alles even belangrijk, toegankelijk en uitnodigend. Zodat het iedereen het gevoel geeft er echt bij te zijn. Ook voor de ruiters zelf is dat trouwens wel zo plezierig. Want we maken geen onderscheid, of het nu om B- of ZZ-ruiters gaat. Iedereen is echt even belangrijk. Dit streven is tijdens dit georganiseerde kampioenschap goed gelukt.

Finales in stromende regen
Bij de finales van het dressuur en springen bij de Limburgse Kampioenschappen voor de paarden in Well viel de regen met bakken naar beneden. Voor de deelnemers betekende dit een gladdere bodem wat de wendingen lastiger maakt en de concentratie van de ruiters had hier ook onder te lijden zodat zij meer moeite hadden om de beslissende proef of parcours zonder fouten uit te rijden. Ondanks deze natte afsluiting reden de geplaatste ruiters en amazones voor de finale stug door en zette ze alles op alles om de begeerde Limburgse titel mee naar huis te nemen.

Springen paarden
De finale om de Limburgse titel in de zwaarste springklasse ZZ werd gewonnen door Marcel Willems, die in Koningsbosch zijn eigen springstal heeft, met het paard Calunas Carento. In de beslissende barrage versloeg Willems de uit Meterik afkomstige John Steeghs met Chesterfield met een verschil van 0,81 seconde. Bij het springen wist Jody van Gerwen als enige Zuid Limburgse een kampioenstitel mee naar huis te nemen. In de barrage in de klasse Z versloeg Van Gerwen met ruim vijf seconden verschil de in Nederland rijdende Zweedse amazone Sarah Nytorp.
In de tweede manche van het springen in de klasse M kwamen vijf combinaties foutloos rond die zich daarmee plaatste voor de afsluitende barrage. In deze barrage kwam daarna alleen nog de 46-jarige Hans Philipsen uit Meerlo foutloos rond met zijn paard Veronique een bruine merrie van de hengst No Limit. Philipsen is één van de weinige echte amateurs die mee doet in de top. In een fraaie rit met geweldige sprongen waarbij de klok 49,19 seconden aangaf was de titel voor Philipsen. Na de huldiging gaf de nuchtere Philipsen als commentaar op zijn pas veroverde titel: Omdat de deelnemers voor mij al springfouten hadden gemaakt heb ik op zeker gereden, dus geen springfouten maken, om de kampioenstitel binnen te halen. Dit is goed gelukt omdat uiteindelijk alle andere barragedeelnemers zich op de tijd stuk gereden hebben. Het paard Veronique, welke ik samen met Jan Steeghs uit Melderslo in eigendom heb, kan geweldig springen en maakt bijna nooit fouten. Helaas kan ik niet deelnemen aan de Hippiade omdat ik dan samen met mijn gezin op vakantie ben.

Dressuur paarden
Vorige week durfde Kyra Klinkers uit Echt nog geen voorspelling te maken over de kans op een Limburgse titel in de zwaarste dressuurklasse het Z2 en het M2. In Well liet Klinkers echter in een geweldige eerste proef en een verpletterende Kür op muziek zien dat zij op dit moment met het paard Toronto, een afstammeling van de hengst Jazz, inderdaad Limburgs sterkste dressuuramazone is in de klasse Z2. Met een eindscore van 72,57% had Klinkers meer dan drie procent voorsprong op de ook altijd zeer sterk rijdende Fieke Houwen uit Meerlo met Miss Loxely. Daarnaast werd Klinkers ook nog Limburgs kampioen in de klasse M2 waar zij met haar paard Whoopy Doo de uit Heibloem afkomstige Chantal Lemmers versloeg. De kampioenstitel in de dressuurklasse Z1 bleef ook in Midden-Limburg. Margareth van der Velden uit Stramproy behaalde met haar paard Cadiz, ook een afstammeling van de hengst Jazz, in de beslissende proef een totaalscore van 686. Hiermee had zij zestien punten voorsprong op Leonie Nijskens uit Melick met Wild Rose en was de Limburgse kampioenstitel voor Van der Velden.

De Zuid-Limburgse dressuuramazones waren vooral in de lagere klasses zeer sterk en haalde zo drie kampioenstitels binnen. In de klasse M1 hadden Petra Waterval uit Beek met Zidane en Zinzi Aegten uit Neer met Power Star na de verreden finale beiden een score van 396 punten. Omdat Waterval op enkele reglementair vast gestelde onderdelen hoger scoorde was de Limburgse titel voor haar. In een klasse lager het L2 pakte Vivian de la Roy uit Beek met haar paard Buenos Aires met maar één punt voorsprong op Lilian Reijnders uit Horst met Leopold de kampioenstitel. Marjolein Courage uit Stein wist, in de beslissende rit om de eerste plaats met bijbehorende titel, met B-Qute in de klasse L1 een grotere voorsprong op te bouwen. Met een score van 418 lag ze acht punten voor op Chantalle Szafranski uit Roosteren met Bratislava.

Springen ponys
Bij het springen was het opmerkelijk dat er diverse zoons en ook een dochter van bekende springruiters lieten zien dat ze het springen van hun vader thuis goed hadden opgepakt en hiermee op het kampioenschap de titel konden veroveren.
Zo behaalde de negenjarige Mel Thijssen uit Baarlo, zoon van Leon Thijssen, met de C-pony Luna het hoogste aantal stijlpunten van dit gehele kampioenschap. Mel Thijssen liet hier mee zien dat een goede rijstijl de beste basis is voor een ponyruiter om door te stoten naar de top.
In de klasse ZZ/DE ging de overwinning en de titel naar de dertienjarige Lisa Nooren, dochter van Henk Nooren, die met haar pony Spot the Lady als enige deelneemster in de twee manches foutloos bleef. Lisa Nooren die met haar ouders woont in Wallonië is nog steeds lid van de ponyclub in Graetheide en blijft onder de Nederlandse vlag rijden. Niels Kersten uit Helden, zoon van Pieter Kersten, werd zelfs kampioen in de klasse B-D springen met de pony Undercover met ook een hoge score van stijlpunten 115,5. Daarnaast werd ook nog tweede in de klasse M-C met Quin Quin waar hij in de barrage enkele seconden tekort kwam om Bobbi Senn van Basel uit Limbricht met Storm te verslaan. Tot slot wist ook de dertienjarige Kevin Steeghs uit Kessel, zoon van Luc Steeghs stalruiter bij Stal Hendrix, een kampioenstitel te veroveren. Dit deed Steeghs in de klasse M-D met de pony Venlo waar hij in de barrage vier seconden sneller was dan Fleur van Lier uit Sevenum met Happy.

Dressuur ponys
Twee kampioenstitels waren er voor Sylvana Steyns uit het Zuid Limburgse Schinnen. De elfjarige Steyns werd eerst kampioen in de klasse L-AB met de pony Djo-Djo. Daarna werd ze bij het overkampen in de klasse B-D ook nog kampioen met haar ander pony Wonderboy. In deze klasse kreeg ze van de jury 403 punten. Met een verschil van maar één punt versloeg zij Mandy Peeters uit Helden met de pony Bekelaars Audi. In de klasse Z1-C ging de overwinning met bijbehorende Limburgse titel naar Jelle Peeters uit Weert leerlinge van het Rabo talententeamlid Jenny Schreven. Peeters, kleindochter van het bekende Nederlandse jurylid Jan Peeters, reed met haar pony Westers Neando een perfecte beslissende proef en versloeg hiermee Maud Vleeming uit Beek met een verschil van 32 punten.
De titels in de zwaarste dressuurklasses van de ponys bleven in Noord Limburg. In de klasse Z1-DE was deze voor Yvonne Alards uit Melderslo die met de pony Wengelos Master Jesse totaal 1331 punten scoorde en hiermee zeventien punten voorsprong had op de nummer twee Priscilla van Schaik uit Lottum met de pony Caesar van Boskhout. In de klasse Z2-DE was het optreden van Klinte de Rijck uit Oostrum met Omira overweldigend. Met een score van 1505 punten had ze maar liefst een voorsprong van 51 punten op Nina Strous uit Oirlo met Vincent.

Tekst en foto's: Sjaak van Laer

Uitslagen Regiokampioenschappen Limburg 14-15 augustus 2010

PONY'S

Afdelingsdressuur:
Zestallen klasse BCDE Licht: 1. PC Rijdt met Beleid,352. Viertallen klasse BCDE Licht: 1. PC Sint Joris,351; 2. PC Caprilli
1,339.
Viertal ABC licht: 1. PC Het Plezier,339.

Dressuur:
A-Beginners: 1. Eef Baeten, Evita, 403; 2. Charlotte Kuijpers, Peer 389; 3. Rozemijn Meijer, Coelenhages Dominant, 386. B-Beginners: 1. Savannah van Gorp, Junior, 392; 2. Feike Linders, Snuitje, 392; 3. Floor Janssen, Norbert, 391. AB-Licht-1: 1. Maud Hoeymakers, Manja, 403; 2. Esther Corstjens, Fellow, 395. AB-Licht-2: 1. Sylvana Steyns, Djo-Djo, 397.
B-Midden-1 en 2: 1. Jillian Giessen, Sally, 383. C-Beginners: 1. Jacky Kempen, Ziezo S, 408; 2. Judith Smedts, Sven H-S, 402; 3. Emma Nabben, Quinto, 398. C-Licht-1: 1. Stan Schoofs, Pino, 401; 2. Anke Meuwissen, Twister, 389; 3. Roosje van Haeff, Priamos S, 383. C-Licht-2: 1. Eveline Bos, Demi-Beau, 418; 2. Linda Gubbels, Benito,383. C-Midden-1 en 2: 1. Rosalie Bos, Starlight, 431. C-Zwaar-1 na afkampen: 1. Jelle Peeters, Westers Neando, 676; 2. Maud Vleeming, Fabiola, 644. D-Beginners na afkampen: 1. Sylvana Steyns, Wonderboy, 403; 2. Mandy Peeters, Bekelaars Audie, 402; 3. Maud Coenen, Fabian, 383.
E-Beginners: 1. Priscilla Ligthart, Smoky, 391; 2. Janou van Ratingen, Sulvester, 390; 3. Karin Kersten, Nixon B, 389. D-Licht-1 na afkampen:
1. Jody Tissen, Tiesto, 399; 2. Gyvano Schouws, Bugatti, 389; 3. Bonnie van Dijck, Vester, 386. E-Licht-1: 1. Myrthe Veldink, Ulrika, 410; 2. Cheyenne Reinartz, Operette, 392; 3. Silke van Schaaik, Eye Catcher, 392. DE-Licht-2: 1. Milou Custers, Yvanca, 395; 2. Beau van Kimmenade, Romano, 392; 3. Jill Vervoort, Ostmanthus, 385. DE-Midden-1: 1. Demi Conemans, Poseidon B, 396; 2. Lisanne Jessen, El Mercredi, 392; 3. Jody Tissen, Brouwershavens Joost, 391. DE-Midden-2: 1. Tessel van Dijk, Caine, 431; 2. Liza Frints, Don Ricardo, 388. DE-Zwaar-1 na afkampen:
1. Yvonne Alards, Wengelos Master Jesse, 1331; 2. Priscilla van Schaik, Caesar van Bokshout 1314; 3. Ingeborg van de Laarschot, Kyana, 1296. DE-Zwaar-2 na afkampen: 1. Klinte de Rijck, Omira, 1505; 2. Nina Strous, Vincent, 1464; 3. Romy Bemelmans, Vinkenhove Lester,1450.

Springen:
A-Beginners: 1. Janine Maassen, Bockmanns Mandy, 0-0-110 stlp; 2. Marieke Vervoort, Dartella, 0-0-107 stlp. B-Beginners: 1. Faye Smeets, June, 0-0-112 stlp; 2. Chayen Ramakers, Harry, 0-0-106,5 stlp; 3. Anke Hamacher, Bas, 0-0-100,5 stlp. AB-Licht: 1. Nina Stroucken, Jump To the Future G, 0-0-28,21; 2. Floor Rouers, Sammy, 0-0-29,99; 3. Sanne Kuypers, Spirit, 0-0-30,21. C-Beginners: 1. Mel Thijssen, Luna, 0-0-119 stlp; 2. Babette Kuijpers, Black Jack, 0-0-118 stlp; 3. Floor Rouers, Pepper, 0-0-112 stlp. C-Licht: 1. Kim Mestrom, Pomona, 0-0-32,58; 2. Kylia Houben, Chico dOro, 0-0-33,73; 3. Stan Schoofs, Pino, 0-0-37,22. C-Midden: 1. Bobbi Senn van Basel, Storm, 0-0-0-27,77; 2. Niels Kersten, Quin Quin, 0-0-0-29,65; 3. Jette Staaks, Cassimo, 0-4-geen barrage. D-Beginners: 1. Niels Kersten, Undercover, 0-0-115,5 stlp; 2. Jennifer Beckers, Blue Berry, 0-0-109,5 stlp; 3. Sharon Lemmen, Bolero, 0-0-108 stlp. E-Beginners: 1. Maureen Boels, Vision Z, 0-0-106 stlp; 2. Fleur Wolfs, Vulpix, 0-0-105,5 stlp; 3. Kiki Bergsma, Wild Riddem, 0-0-99,5 stlp. DE-Licht: 1. Anniek Vervoort, Tongervelds Chiko, 0-0-32,60; 2. Sophie Schoonwater, Sky, 0-0-34,95; 3. Sanne de Heij, Bloesem, 0-4-31,29. DE-Midden: 1. Kevin Steeghs, Venlo, 0-0-0- 34,44;
2. Fleur van Lier, Happy, 0-0-0-38,64; 3. Celeste Smeets, Cornflake Adidas, 0-0-2 w.
CDE-Zwaar: 1. Demy Hermans, Pretty Lady, 0-0-0-33,89; 2. Liane Kuypers, Condios, 0-0-0-35,10; 3. Kelly van de Pas, Babbeloe, 0-0-0-36,98. DE-Dubbelzwaar (geen barrage): 1. Lisa Nooren, Spot The Lady, 0-0; 2. Amber Feijen, Romantico R.a.g., 4-0-71,79; 3. Kelly van de Pas, Ilias, 0-4-73,06.

PAARDEN

Afdelingsdressuur:
Viertal klasse Midden en Licht: 1. PSV Ysselsteyn, 345; 2. LR De Pijts, 344.
Dressuur:
Beginners: 1. Klaartje Smulders, Belle Amie, 404; 2. Ilona de Bruyn, Bijou, 402; 3. Mirella Cremers, Aqua-Strona, 402. Licht-1: 1. Marjolein Courage, B-Qute, 418; 2. Chantalle Szafranski, Bratislava, 410; 3. Diana Verheijen, Rockstar 404. Licht-2: 1. Vivianne de la Roy, Buenos Aires, 401; 2. Lilian Reijnders, Leopold, 400; 3. Ilze van de Winkel, Zozu R, 394. Midden-1: 1. Petra Waterval, Zidane, 396; 2. Zinzi Aegten, Power Star, 396; 3. Joyce van Cranenbroek, Zodion, 395. Midden-2: 1. Kyra Klinkers, Whoopydoo, 413; 2. Chantal Lemmers, Waronia L, 396; 3. Lisette Tissen, Annarico, 393. Zwaar-1: 1. Margareth van der Velden, Cadiz, 686; 2. Leonie Nijskens, Wild Rose, 670; 3. Silvia Faassen, Bockmanns Waitaki, 664. Zwaar-2: 1. Kyra Klinkers, Toronto, 72,57%; 2. Fieke Houwen, Miss Loxely, 69,27%; 3. Anka Fraaije, Reggae Night, 66,63%.

Springen:
Beginners: 1. Lian van Lumig, Vita Beau, 0-0-108 stlpt; 2. Frank Tielen, Waikiki, 0-0-106 stlpt; 3. Kelly Schaepkens, Alcaponer, 0-0-105 stlpt ex aequo met Marlou Smeets, Coriacolle Z, 0-0-105 stlpt. Licht:
1. Kathelijne Maessen, Anastacia T, 0-0-0-37,41; 2. Britt Pouls, Zaminka, 0-0-0-37,49; 3. Loes Hofmans, Jumping Dancer Z, 0-0-0-38,31. Midden: 1. Hans Philipsen, Veronique, 0-0-0-49,19; 2. Niels Tacken, Upper Lake, 0-0-4-45,74; 3. Hennie Driessen, Navarone Ps Z, 0-0-4-46,94. Zwaar: 1. Jody van Gerwen, Caramel Wijngaardh., 0-0-0-37,20; 2. Sara Nytorp, Wajuline, 0-0-0-42,55; 3. Martien Amendt, Velocity, 0-0-4-37,06.
Dubbelzwaar: 1. Marcel Willems, Calunas Carento, 0-0-0-39,03; 2. John Steeghs, Chesterfield, 0-0-0-40,84; 3. Caroline Poels, Valley, 0-0-0-41,02.