KNHS

Regiokampioenschappen Drenthe springen en dressuur 16 augustus 2010
regiokamp drenthe julia van schaik

DE WIJK Het KNHS-kampioenschap in de regio Drenthe kende dit jaar een primeur. Niet eerder werd een buitenlandse ruiter kampioen. Voor dit bijzondere wapenfeit zorgde Thomas Ogi, de 26-jarige Zwitser die verbonden is aan Stal Zoer. Ogi won de ZZ-klasse met Wim (v. Calvados). Truusje Smeding greep de titel in de Z2-dressuur met Puccini.

De Drentse titelstrijd speelde zich ook deze keer weer af op de terreinen van landgoed Dickninge in De Wijk. De locatie is prachtig, er is volop ruimte en de verenigingen uit De Wijk en Staphorst weten steeds weer een heel bataljon van enthousiaste vrijwilligers op de been te krijgen, waardoor ook dit Drents kampioenschap weer een mooie happening werd. Deelnemers waren er ook in ruim voldoende mate, ook in de zwaarste rubrieken.

Voor de beslissende ronde van het ZZ-springen bij de paarden kwamen nog twaalf combinaties terug in de piste. In de kop van het klassement was het ongekend spannend. Marcel de Boer, Jessica Timgren, Wendy Veldman en Thomas Ogi hadden allemaal nog volop kans op de titel. Marcel de Boer reed een laatste foutloze ronde met zijn topper Baloubet du Rouet en bleef daarmee op 5,26 strafpunten staan. Na De Boer zette ook Jessica Timgren met Corella een foutloos resultaat neer, waardoor de amazone van Ceres met 2,87 de leiding overnam.
Als voorlaatste startte Wendy Veldman. Ze reed met Check It een prima parcours, maar op de laatste lastige lijn ging het nog fout. Check It raakte de voorlaatste hindernis en daar viel een kostbare balk, waardoor Veldman op 6,51 eindigde en Timgren in leidende positie bleef.

Als laatste starter was voor Thomas Ogi de opdracht duidelijk: de Zwitser zou geen hindernissen mogen afwerpen, maar zou nog wel wat tijdfouten kunnen hebben. Ogi begon zijn rit heel safe, maar ook de laatste lijn was voor hem spannend. Toch bleef alles liggen en kon Ogi een vreugdekreet uiten na zijn foutloze rit. De buit was binnen, Drenthe heeft voor het eerst een buitenlands kampioen, die inmiddels al een aardig mondje Nederlands spreekt.

Ogi rijdt inmiddels zon 14 maanden voor Stal Zoer. Daarvoor verbleef de Zwitser, die in Schoonoord samenwoont met vriendin Maureen Bonder (die tweede werd in de klasse M) , korte tijd bij de stal van Frank en Marleen Schütte in Emmen. Ik wilde naar Nederland om beter te leren rijden. Mn vriendin Maureen heeft voor mij naar Zoer gebeld of ik daar kon komen rijden en zo is het gegaan. Het bevalt me prima bij Zoer. Ik leer veel en heb goede paarden tot mijn beschikking, glunderde Thomas Ogi na zijn ereronde.

Spannend
Ook de ontknoping in de klasse Z was spannend. In de top van het klassement lagen alle mogelijkheden nog open. Uiteindelijk ging het tussen Weite Oldenziel en Maaike ten Berg-Bijlsma. Oldenziel, gesterkt door zijn net behaalde M-titel met Ofichems Zack, reed ook nu weer sterk. De ruiter uit Gieten kwam met Valanta geen moment in de problemen en reed foutloos, waardoor zijn totaal bleef steken op 4,11. Als laatste startte Maaike ten Berg-Bijlsma met Viloma met een score van 3,38. Dat betekende dat de amazone uit het naastgelegen De Schiphorst zich niets kon veroorloven. Maar de stiefdochter van Johan Heins kwam in haar laatste rit geen moment in de problemen, sterker nog, het parcours met Viloma zag er buitengewoon solide uit. Dankzij het foutloze optreden kaapte Ten Berg de titel voor de neus van Oldenziel weg.

Pony's
Hoewel bij de ZZ-ponys de groep deelnemers niet heel groot bleek, was de ontknoping in de Staphorst-ring toch de moeite waard. Xanne Sluyter (met Bryan) en Hilde van Steenwijk (met Kanstanjehoeves Friday) reden beiden een foutloze eerste omloop en ze maakten allebei een fout in de tweede. En dus kwam het toch nog tot een barrage, waarin Xanne Sluyter uiteindelijk aan het langste eind trok. In de Z D/E eiste Jasmijn Kloet de titel op met Miss Guidam, al ging dat niet zonder slag of stoot. In de barrage bleek Charlotte de Ridder duidelijk sneller, maar zij maakte met Amy Presca twee foutjes, tegen één voor Kloet. Bij de Z-C ging het kampioenslint naar Sanne Broekman en haar pony Samos. In de sterk bezette M-D/E bleek Rose-Anne Woering de beste met Reekamps Springtime.

De ponyrubrieken werden verreden in de tweede ring, maar op het hoofdterrein mochten de prijswinnaars zich melden om de huldiging te ondergaan op het speciale ereschavot. Eén van de deelnemers die daar op de hoogste trede kwam te staan was de nog maar tienjarige Nikki Saveneije uit Erica. Met Shore Brooks Bon Jovi was ze de beste in de L2 categorie A. Voor Nikki was het al weer de derde titel, maar er waren deelnemers die er nog veel meer op hun erelijst hebben staan. Zoals Michelle Berends. Ze is nog maar elf, maar nu al heeft ze 17 Drentse titel op haar naam staan. Nu was het raak in de Z1/Z2 cat. C. Met de ervaren Wesley gunde de amazone uit Emmer-Compascuum de concurrentie geen enkele kans. Wesley was best een beetje druk, maar het ging wel goed. Ik vind het nog altijd heel leuk om kampioen te worden!, lachtte Michelle, terwijl haar opa trots fotos maakte van de huldiging.

In de Z1 D/E zegevierde Larissa Molenkamp met Jonkers Amigo. Ze liep 12 punten uit op Marit Slagter met Christel. In de Z2 D/E bleek Julia van Schaik oppermachtig. Hoewel Julia ook al diverse keren bij de paarden succesvol is geweest greep ze toch nog op de valreep de kans om bij de ponys te scoren. En dat lukte! Met Coelenhages Lorenzo won ze de rubriek en met Divano do Bois werd de amazone van de PC Exloo ook nog eens tweede.

Kür op muziek
Bij de paarden werd de strijd in de Z2-dressuur beslist in de Kür op muziek. Of eigenlijk ook weer niet, want hoewel Laura Zwart dit onderdeel wist te winnen met de prachtige merrie Wish (v. Haarlem) ging de titel dankzij de sterke verplichte proef toch naar Truusje Smeding. Smeding heeft met Puccini (v. Giorgio) al veel successen behaald. Maar de Drentse titel ontbrak nog. Ik ben echt heel blij dat het nu eens is gelukt, aldus de ervaren amazone uit Vries, die in het verleden met andere paarden al vaker de beste bleek. Maar de concurrentie is in Drenthe nu eenmaal sterk. Ik heb ook heel vaak last gehad van bijvoorbeeld Loes Corsel. Die was er deze keer niet bij. Toch deed dat niets af aan de titel van Smeding, want met name Laura Zwart bood sterk partij. Haar kür werd beloond met de hoogste score: 70,13%. Een paar kleine foutjes zaten er in, maar de 7-jarige Wish bleek al erg bevestigd in de wissels en bleef de hele proef mooi opwaarts lopen. De combinatie uit Oosterwolde werd tweede. Susanna Wiersma pakte overall de derde plaats. Ze deed dat met Ustinov, die inmiddels ook in de ZZ-Licht uitkomt. Op plaats vier en vijf volgde Paulien Alberts met respectievelijk Untouchable en VIP.

In de Z1 ging de Drentse titel naar Joanne Westerhof van de LR Roden met Vince (v. OO Seven). Westerhof bouwde een redelijke voorsprong op ten opzichte van de nummer twee, Ingeborg Klooster met MP Kai van Gathe. Laura Zwart deed ook in deze klasse goed mee met de derde plaats op Octanorm Zombra.
In de M2 ging de titel naar Jessica Dozeman met Wladivostok. Een opvallende winnares, want we kennen Jessica tot nu toe vooral als een amazone die haar beste beentje voorzet bij het springen. Maar de amazone van Viribus Unitis uit De Wijk wist in de M2 Eline Klont op Wolita achter zich te laten.

Tekst en foto's: Steven Stegen