Universiteit Leiden

âGeen meningen maar feitenâ

âHet draait in de wetenschap om feiten, niet om meningen. Denk daaraan als je op internet, in het bijzonder op Hyves of Twitter bent.â Dat zei rector-magnificus Paul van der Heijden in zijn welkomsttoespraak tegen de nieuwe studenten in de Hooglandse kerk.

Kritische houding

Van der Heijden waarschuwde zijn gehoor in de propvolle Hooglandse kerk ervoor dat in de zogenoemde sociale media vaak meningen worden geventileerd die weinig met feiten hebben te maken. âMaar gelukkig leren studenten op de universiteit een kritische houding die tot uiting komt in de oervragen van de wetenschap: is dit wel waar, in dit een feit, klopt het?â

Kennis veroudert

De rector magnificus zei ook dat de studenten deze kritische houding ook mogen, zelfs moéten hebben ten aanzien van hun eigen leermeesters: de professoren en docenten waarmee ze te maken krijgen. Want kennis veroudert. âEen net aangenomen hoogleraar geneeskundeâ, zo vertelde Van der Heijden, âzei tegen me dat in de geneeskunde kennis na 15 jaar zodanig is verouderd dat deze gewoon niet meer klopt. Zo snel ontwikkelt het vakgebied zich.â

Op tempo studeren

Zoals het de rector betaamt, benadrukte Van der Heijden dat de studententijd een zeer plezierige levensfase is maar dat er ook gestudeerd moet worden. Hij rekende het de studenten nog eens voor in zijn inmiddels klassiek geworden rekensom: een week telt 168 uur en uitgaande van een verblijf van 10 uur per nacht in bed (âom te slapen of andere aangename dingen te doenâ), blijft er nog 100 uur over.

Ook studeren

âHet is dus niet teveel gevraagd om daarvan 40 uur in de studie te stoppen. De rest van de tijd kan gestoken worden in bijvoorbeeld de studenten- en/of studievereniging.â Hij beval studenten van harte het lidmaatschap van een of meerdere verenigingen aan. âMaar ik verwacht wel dat een groot deel van jullie in 2013 de bachelor haalt en een of twee jaar later de masterâ, zo drukte hij de studenten op het hart.

(16 augustus 2010/Corine Hendriks)