Woonbond


16-08-2010

Vraag naar dure huurwoning loopt sterk terug

RTL4 Nieuws schonk zaterdag 14 augustus aandacht aan de huurmarkt. Volgens het programma zakt na de koopwoningmarkt nu ook de geliberaliseerde huurmarkt in. Huurders worden gelokt met acties, maar de vraag is of zittende huurders niet te veel betalen. De lagere huren worden namelijk alleen aangeboden aan nieuwe huurders, terwijl zittende huurders huurverhogingen krijgen die ver boven de inflatie stijgen. De Woonbond is van mening dat ook de huur van zittende huurders verlaagd moet worden en dat de marktsituatie in ieder geval geen huurverhogingen rechtvaardigt.

Vooral in de duurdere prijsklasse boven de 650 euro per maand blijken verhuurders steeds meer moeite te hebben om huurders te vinden. De leegstand in dit deel van de huursector neemt hand over hand toe, terwijl de wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen juist enorm groeien. ING Real Estate heeft zelfs haar 11.000 bestaande huurders een brief gestuurd waarin hun hulp wordt gevraagd: voor elke nieuwe huurder die zij regelen, hoeven ze een maand geen huur te betalen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars erkent het probleem. Woordvoerder Ger Hukker vindt het normaal dat de verhuurders hun prijzen laten zakken om complexen vol te krijgen. Voor Woonbonddirecteur Ronald Paping is dat een goede zaak, maar hij vindt het onacceptabel dat zittende huurders buiten de boot vallen. Hun huur wordt niet verlaagd, sterker nog, de jaarlijkse huurverhoging is daar gewoon bovenop gekomen en bijna altijd was dat meer dan het inflatiepercentage. Verhuurders maken maximaal gebruik van het feit dat zittende huurders alleen tegen hoge kosten kunnen verhuizen en dus gevangen klanten zijn. Paping: Er ontstaat hierdoor een onterecht verschil tussen bestaande en nieuwe huurders.