Appeltjes van Oranje 2011 in het teken van kunst 16/08/2010 16:34

Oranje Fonds

Utrecht, 11 augustus 2010. 'Kunst Beweegt', zo luidt het thema van de Appeltjes van Oranje 2011. Het Oranje Fonds bekroont drie succesvolle initiatieven die met kunst een maatschappelijk probleem aanpakken. Jaarlijks reikt Prinses Màxima, de beschermvrouwe van het Fonds, de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde.

De Appeltjes van Oranje worden in 2011 voor de negende keer uitgereikt. Het thema is dit jaar 'Kunst Beweegt'. Een belangrijk selectiecriterium is dat kunst bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Door kunst ontstaat vaak een unieke verbinding tussen groepen mensen, bijvoorbeeld tussen een hele buurt of alle jongeren uit een bepaalde wijk.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: "De afgelopen jaren steunden wij veel initiatieven die met kunst sociale samenhang bevorderen. We zien dat kunst een belangrijke plaats inneemt in onze samenleving en verschillende groepen mensen verbindt. Wij hopen daarom dat veel bijzondere initiatieven zich aanmelden voor de voorrondes van de Appeltjes van Oranje 2011."

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere initiatieven die zich inzetten voor verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen en een leefbare samenleving. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en gemaakt door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar keert het ongeveer 24 miljoen euro uit aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Fonds.

Voordrachten kunnen tot uiterlijk 30 september a.s. bij het Oranje Fonds worden ingediend.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://oranjefonds.nl