Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 10 augustus 2010

Veiling van kunst en foto's door Haagse 'nachburgemeester'René Bom Debat van dakloze jongeren in Atrium

Op maandag 16 augustus organiseren Haagse dak- en thuisloze jongeren tussen 17:00 en 20:00 uur een debat in het Atrium van het stadhuis aan het Spui 70 te Den Haag. De jongeren discussiëren aan de hand van stellingen met politici, beleidsmedewerkers en vertegenwoordigers van instellingen in de maatschappelijke opvang. Bezoekers mogen ook deelnemen aan de discussie die wordt gehouden in de vorm van een Lagerhuisdebat. Onderwerp is onder andere het tekort aan passende zorg en (dag)opvang voor dak- en thuisloze, ook minderjarige jongeren. Het debat vormt tevens de afsluiting van de foto- en kunstexpositie De toekomst ligt op straat, die de afgelopen maanden op verschillende locaties in Den Haag te zien is geweest. Een gedeelte van de door de jongeren gemaakte foto's en kunststukken wordt na het debat geveild door de Haagse 'nachburgemeester' René Bom. De opbrengst daarvan gaat naar nieuwe jongerenprojecten.

De ruim vijfentwintig jongeren, van wie een deel minderjarig, hebben zich sinds 2009 verenigd in een werkgroep van De Achterban. Zij bundelen hun krachten omdat zij willen laten zien dat zij bestaan, omdat zij serieus willen worden genomen en zelf willen meepraten over de zorg en opvang die hen wordt geboden. De Achterban is het Haags platform van cliënten in de maatschappelijke opvang en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. De Achterban wordt ondersteund en gefaciliteerd door de Stichting Straat Consulaat. De jongeren zijn dak- of thuisloos of zijn dit geweest en hebben bijna allen een achtergrond in de jeugdzorg.

Wegwerpcamera's

De expositie De toekomst ligt op straat is de afgelopen maanden te zien geweest in het Aloysius College, grandcafé Cremers en kapsalon Haagsche Kopjes. De jongeren hebben met wegwerpcamera's hun verblijfplaatsen gefotografeerd: een zeil in de bosjes, een verlaten kraakpand, een kamer van een vriend. De foto's zijn bevestigd op panelen van ruim twee meter hoog die zijn versierd met kleurige graffiti. Ook geven de jongeren uitleg aan de hand van fotobijschriften: "Hangjongeren die zich bij elkaar voegen om het gevoel van eenzaamheid uit de weg te gaan. Misschien zelfs nog wel meer om niet weg te zakken in de duisternis."

Bij de debatavond van 16 augustus krijgen de jongeren ondersteuning van de Stichting Straat Consulaat, de Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN), NJR (voorheen de Nationale Jeugdraad) en United Voices. De Stichting Zwerfjongeren Nederland is aanwezig in het kader van haar campagne Je hele hebben en houen in een tas waarmee zij sinds eind 2009 probeert gemeenten te activeren een eigen specifieke aanpak te realiseren voor dak- en thuisloze jongeren en de jongeren hierbij zelf te betrekken. NJR zorgt voor de dagvoorzitter, de debatleider en zorgt voor de debattraining die de jongeren krijgen. De jongeren van United Voices komen uit het hele land om mee te doen aan het debat. En de Stichting Straat Consulaat garandeert de continuïteit van de werkgroep Jongeren van de Achterban. Zij biedt de jongeren sinds september 2009 structureel een werkplek, vergaderruimte en ondersteuning bij het netwerken, het vinden van sponsoren en het realiseren van hun plannen.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht