Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Historisch overzicht van scheepsverlichting

12 aug 2010 - 16:04

Vanaf 16 augustus is in ons Nationaal Scheepsarcheologisch Depot in Lelystad een nieuwe publiekspresentatie te zien: Licht aan boord.

In dit historisch overzicht van scheepsverlichting is een selectie uit de circa 33.000 voorwerpen uit het depot opgesteld. De voorwerpen zijn afkomstig van 72 scheepswrakken. Deze wrakken dateren van omstreeks 180 na Christus tot het begin van de twintigste eeuw. De gepresenteerde voorwerpen geven een indruk van de veranderingen in het gebruik van verlichting aan boord. Ook laten ze de technische ontwikkeling ervan zien.

Categorieën

De presentatie heeft een indeling in vier categorieën: Binnenverlichting door kunstlicht, zoals kaarshouders, olielampen, petroleumlampen en elektrische verlichting.
Toelating van daglicht, bijvoorbeeld raampjes en deklichten. Buitenverlichting, waaronder stormlampen en navigatielichten. Aansteekmiddelen, als vuursteen, vuurslagen, tondel en zwavel(stokjes) en lucifers.

Gebruik

De verlichtingselementen moesten geschikt zijn voor gebruik aan boord, zoals lage blakers met brede voet. Er waren zelfs voor schepen speciaal vervaardigde olielampen. Deze hebben een ophangsysteem dat ervoor zorgde dat de lamp altijd horizontaal bleef hangen. Ook stormlampen en navigatielichten zijn specifiek voor schepen vervaardigd.

Catalogus

Gestreefd is naar een zo compleet mogelijk overzicht, inclusief slecht bewaard gebleven en incomplete voorwerpen. De uitgebreide en rijkgeïllustreerde catalogus Licht aan boord: Verlichtingsobjecten uit het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot in Lelystad is vanaf 19 augustus in het Depot te koop, EUR 25,-.

De presentatie is te zien van 16 augustus 2010 tot 14 februari 2011 in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Oostvaardersdijk 01-04. Het depot is op werkdagen vrij toegankelijk en in de weekends bereikbaar via de Bataviawerf.