Vlaamse Overheid

N8 Meensesteenweg in Kortrijk

Aanleg busperrons Bissegemplaats op N8 Meensesteenweg in Kortrijk

Vlaamse overheid

vrijdag 13 augustus 2010

Op 16 augustus start Wegen en Verkeer West-Vlaanderen met de aanleg van busperrons op de Meensesteenweg (N8) voor de haltes Bissegemplaats in Kortrijk.

Om de doorstroming van de bussen van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn te verbeteren, worden de huidige `bushavens' vervangen door busperrons. Op die manier stopt de bus op de rijweg en kan achteropkomend verkeer de bus niet voorbijrijden. Dit zorgt voor tijdswinst en dus een stiptere dienstverlening voor de busreizigers. De perrons worden verhoogd aangelegd waardoor het comfort van de reizigers verbetert.

Fietsers rijden op het fietspad dat tussen het busperron en het voetpad ligt.
Met hun lengte van 15 meter zullen de nieuwe busperrons korter zijn dan de huidige havens (30m).

Om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken worden beide busperrons NIET gelijktijdig aangelegd maar wel in twee fases:
* In een eerste fase wordt de halte Bissegemplaats richting Wevelgem aangelegd. Dat is aan de kant van de pare nummers. Deze werken starten op 16 augustus en zullen vermoedelijk klaar zijn tegen 31 augustus.

* In een tweede fase wordt de halte Bissegemplaats richting Kortrijk aangelegd (kant onpare nummers).
De startdatum is nog niet gekend. De uitvoering is pas in een latere fase voorzien.
Het busperron zal hier overrijdbaar zijn zodat de toegang tot de garages voor bewoners mogelijk blijft.

Tijdens de werken van de eerste fase zal er slechts één rijstrook beschikbaar zijn op de N8 en geldt éénrichtingsverkeer. Enkel het verkeer komende van Wevelgem richting centrum Kortrijk kan doorrijden op de N8. Het verkeer komende van Kortrijk richting Wevelgem moet een plaatselijke omleiding volgen via de Zuster Parmentierstraat, Bissegemsestraat en Heulsestraat. Ook de bussen van De Lijn volgen deze plaatselijke omleiding.

Gezien de drukte op deze verkeersweg verwachten we enige hinder, die echter beperkt zal blijven tijdens het schoolverlof.

Zodra de startdatum van de tweede fase gekend is, zal ook de omleidingsroute tijdens deze fase medegedeeld worden.

De werken worden uitgevoerd door aannemer Tibergyn.

De vermelde data zijn afhankelijk van de weersomstandigheden, bij slecht weer kunnen de data opschuiven.

Kostprijs van de werken: +/- 10.000 EUR (fase 1)

Over het Agentschap Wegen en Verkeer

Vlaanderen telt ongeveer 5400 km gewestwegen en 1500 km autosnelwegen. De 1700 werknemers van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het optimaliseren van die gewest- en autosnelwegen. Het agentschap maakt deel uit van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid.

Een overzicht van alle lopende en geplande wegwerkzaamheden vindt u op www.wegenwerken.be.