Evangelische Omroep

Nr.160
Hilversum, vrijdag 13 augustus 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 33

Ingang Oost, maandag 16 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Bij een sprong op een stenen trap is Yassin Belhay 20 treden naar beneden gevallen. Meneer Kuyvenhoven heeft zich gemeld bij de Spoedeisende Hulp nadat hij lelijk op zijn pols is gevallen. Heidi van de Toorn is door haar huisarts doorgestuurd naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag met een ontstoken middelvinger. Taxichauffeur Raymond Ziegenhardt is benauwd en heeft last van pijn op de borst.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 17 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering volgen we de hartoperatie van de pasgeboren Sarah Yisca. Haar hart is verkeerd aangelegd. Ze heeft in plaats van twee goed aangelegde hartkamers, er maar één. Dit heeft ingrijpende gevolgen en zonder operatie zal de baby niet overleven. Mirjam komt kennis maken met Sarah Yisca en praat met haar ouders over de aanstaande cruciale ingreep. Ook voor het betrokken artsenteam is de dag van de operatie bijzonder spannend. De 57-jarige Hans de Lijster heeft door een val van het dak gecompliceerde botbreuken opgelopen. Nu moet hij opnieuw leren lopen, in het water. Een moeizaam en pijnlijk proces maar Hans zet door.

Bestemming Onbekend, woensdag 18 augustus, 19.00 uur, Nederland 3 Ze zijn een beetje gek, houden van fashion en zijn al jaren beste vriendinnen...Samina en Daphne zitten te wachten op hun vertraagde vlucht naar Londen wanneer Klaas op de dames afstapt. Hij nodigt ze uit om hun weekendje shoppen in Londen te ruilen voor een reis van een week. Waar die reis naar toe gaat is nog onbekend, maar het wordt in ieder geval een reis om nooit te vergeten. Gek als de dames zijn nemen ze de uitdaging aan. Thuis pakken ze opnieuw hun koffers in...jurkjes, leuke schoentjes en vooral veel zonnebrillen, je moet er natuurlijk wel fashionably uitzien op vakantie. Maar of dat ook voor deze vakantie zo belangrijk is...

In deze zesdelige serie daagt presentator Klaas van Kruistum jongeren die op het punt staan op (feest)vakantie te gaan uit om hun ticket te verscheuren en met hem een week op stap te gaan om een opdracht uit te voeren. Het wordt een reis naar een bestemming die ze nooit zelf zouden uitkiezen, om activiteiten te doen waaraan ze nooit zelf gedacht zouden hebben. Het wordt misschien zwaar, het wordt misschien behoorlijk heftig, maar Klaas belooft hen een week die zij nooit zullen vergeten.

Nederland Helpt, donderdag 19 augustus, 17.05 uur, Nederland 2 De hele maand augustus is Metterdaad te gast op de Logos Hope, het zendingsschip van Operatie Mobilisatie. Deze grote drijvende boekwinkel met 350 vrijwilligers aan boord uit 50 verschillende landen meert aan in de haven van Sierra Leone.Tijdens de Atlantische oversteek ontstaat er een groot probleem op het schip; beide watermachines die van het zeewater drinkwater maken gaan stuk. Voor de 350 opvarenden zijn heel wat liters water nodig per dag. Iedereen moet dan ook vier dagen op `waterdieet¿. De kapitein Dirk Colenbrander roept op zo zuinig mogelijk te zijn met het beschikbare water.

Harmen Rebel wacht in de haven van Sierra Leone de komst van het schip af. Hij wil er voor zorgen dat het schip meteen van water voorzien wordt als het is aangekomen in de haven van Freetown. Dat blijkt nog lastig te zijn, want de faciliteiten in de haven zijn erg oud en onbetrouwbaar.

Jong, donderdag 19 augustus, 19.00 uur, Nederland 3 Ik ben een rechtlijnige moslima
Dit keer niet Manuel Venderbos, maar Klaas van Kruistum die deze aflevering van Jong presenteert. Daphne (21) is op het eerste gezicht een leuke meid. Toch heeft ze iets bijzonders. Ze heeft namelijk Vitiligo. Vitiligo is een huidziekte waarbij de pigmentcellen die kleur geven aan de normale huid ontbreken. Hierdoor kunnen witte plekken op de huid ontstaan. Daphne schaamt zich voor haar vlekken en draagt daarom make-up. Om haar van haar schaamte af te helpen gaat ze met Klaas zonder make-up de stad in en als klap op de vuurpijl gaat ze ook in bikini het zwembad in...

Lekker bruin worden op het strand en in het zonnetje op het terras genieten van het mooie weer zijn voor de meeste mensen vanzelfsprekende dingen. Maar niet voor Gea (28). Zij is allergisch voor licht. Dat betekent dat ze bij mooi weer het liefst binnen blijft en als ze toch naar buiten moet dan draagt ze lange mouwen, een lange broek en een pet. Doet ze dat niet dan verbrandt haar huid en heeft ze kans op tweede- en derdegraads verbrandingen. Gezellig overdag daten is er voor haar niet bij. Daarom gaan we met haar daten in het donker...

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 20 augustus, 15.00 uur, Nederland 3, Z@pp In de vis
Als Dop en Kurk een brief voor Elly op de post doen, duurt he wel heel lang voor ze terug zijn. Zullen ze wel op tijd terug zijn om hun stukjes te doen in het Theater van de Wiebelwagen. De kinderen kennen het liedje over Jona al helemaal, maar waar blijven ze nou? Als Elly Dop en Kurk roept komen ze eindelijk aangesjokt. Waar zijn ze helemaal geweest? Ze kregen een lift van een grote vrachtauto, helemaal naar het postkantoor. Ze zaten in het donker, achterin de bak. Het duurde zo lang. Het leek wel Jona in de buik van de vis. Maar iedereen is er nu. Het optreden kan beginnen!

De Dorpsdokter, vrijdag 20 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Piet en Jacoline, de huisarts in opleiding, hebben weekenddienst en krijgen het behoorlijk druk. Remco is van de trap gevallen en heeft een gat in zijn hoofd. Harry Holterman heeft last van rode plekken bij zijn oor. De heer Van de Berg komt met zijn zoontje die onverklaarbare rode plekken op zijn buik heeft en mevrouw Smit heeft zich aan een glas gesneden. En voetbalblessures ontbreken natuurlijk ook niet in een weekenddienst.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 21 augustus, 10.00 uur, Nederland 3 Kun je ondersteboven eigenlijk nog iets aan sport doen? Ons testteam gaat ondersteboven hangen om dit te testen. Sommige klusjes doe je het liefst zo snel mogelijk, zoals een konijnenhok in elkaar zetten. Maar kan dat in 1 minuut? De oven gaat in deze aflevering richting 500 graden, wat smelt en wat vliegt in brand? Het testteam gaat ook testen wat de beste manier is om handsfree te bellen.

Batavia, een uit de hand gelopen jongensdroom, zaterdag 21 augustus, 15.45 uur, Nederland 1 De Batavia is een authentieke reconstructie van een 17de-eeuws VOC-schip uit 1628. Onder leiding van scheepsbouwmeester Willem Vos bouwden van 1985 tot 1995 in Lelystad enkele honderden jongeren aan dit schip, in het kader van een scholings- en werkervaringsproject. Op 7 april 1995 werd de Batavia door Koningin Beatrix dedoopt en te water gelaten. Het duurde echter nog tot 4 oktober 2000 voordat het schip helemaal op eigen kracht kon gaan zeilen, tijdens een verblijf in Sydney, Australië, waar het schip ter gelegenheid van de Olympische Spelen heen was vervoerd. De cineast Roel Oostra heeft bouwmeester Vos en zijn Batavia sinds 1985 met de camera gevolgd: de bouw, de doopplechtigheid, de reis naar Australië en de eerste zeilproeven zijn door hem gefilmd, wat tot een uniek tijdsdocument heeft geleid.

Nederland Zingt, zaterdag 21 augustus, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt vanuit de Westzijderkerk in Zaandam met medewerking van kinderkoor de Bengeltjes uit Zeewolde en het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. Het kinderkoor de Bengeltjes is eind jaren tachtig opgericht door enkele enthousiaste ouders in Zeewolde.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 21 augustus, 19.35 uur, Nederland 2 De Bernadottes, een serie over het Zweedse koningshuis. In deze aflevering volgen we vooral koning Carl-Gustav en zijn vrouw koningin Silvia. Ze leerden elkaar kennen tijdens de Olympische Spelen in Munchen in 1972 en trouwden op 19 juni 1976.
We zien de koninklijjke familie aan het werk, in Zweden en daarbuiten. Ook zijn er unieke beelden van de familie 'achter de schermen'. Koning Carl-Gustav en zijn vrouw koningin Silvia komen zelf in de serie uitgebreid aan het woord, evenals ook hun kinderen kroonprinses Victoria, die 19 juni van dit jaar in het huwelijksbootje hoopt te stappen met Daniel Westling, als ook prinses Madeleine en prins Carl-Philip.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 22 augustus, 9.20 uur, Nederland 1 In deze aflevering is gastpresentator ds. Gert Hutten weer te gast bij Fons Boink, waar zij samen op zoek gaan het spoor van St. Jacob, ook wel Jacobus genoemd. Op allerlei plekken in de oude binnenstad van Utrecht zijn er afbeeldingen van de schelp, hét symbool van Jacobus. Ook in de Jacobikerk zijn er veel verwijzingen naar de pelgrimage die zou moeten leiden naar de begraafplaats van St. Jacob. Ds. Gert Hutten verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 22 augustus, 14.45 uur, Nederland 3 Fake
De Bijbel zegt: 'Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.' Populaire Lisa heeft dikke verkering met Leon. Totdat Leon het op het schoolplein zomaar uitmaakt met Lisa. Maar dat laat ze niet zo maar gebeuren. Ze bedenkt een plan om Leon te grazen te nemen. Ze heeft nog het msn-wachtwoord van Leon. Ze logt in en verstuurt onder zijn naam vervelende berichten naar Leons vrienden. Maar de volgende dag op school barst de bom...

'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---
Noot voor redactie,