Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 augustus 2010

Parkeergarage De Kazerne geopend

De nieuwe parkeergarage De Kazerne bij de brandweer aan de Helderseweg is vandaag officieel in gebruik genomen. De gemeentelijke garage die plaats biedt aan bijna negentig personenauto's is 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend. In de garage gelden de normale gemeentelijke parkeertarieven.

Naamgeving

Bij het geven van de naam voor het parkeerdek is de hulp ingeroepen van de Alkmaarse bevolking. Door het uitschrijven van een prijsvraag is er de Alkmaarders gevraagd wat zij een mooie, passende of grappige naam vonden. Uit de vele honderden inzendingen is uiteindelijke gekozen voor de naam 'De Kazerne'. Een naam die goed bij de locatie past en makkelijk te onthouden is.

Duurzame oplossingen

De nieuwe parkeergarage maakt gebruik van een aantal duurzame technische ontwikkelingen. Zo wordt het hemelwater opgevangen in speciale watertanks en gebruikt voor het spoelen van de toiletten en de reiniging van de brandweerslangen en de brandweerwagens.

Warmte-koude opslag

Ook zijn investeringen gedaan voor het zogenoemde warmte-koude opslag. Hiervoor zijn twee diepe bronnen geboord (120 meter). In deze bronnen wordt in de zomer warm water opgeslagen, wat op het parkeerdek wordt opgevangen. In de winter wordt het warme water opgepompt en benut voor het voorverwarmen van de verwarmingsinstallatie en het vorstvrij houden van het parkeerdek en de oprit. In de winter wordt koud water opgeslagen. In de zomer wordt dit benut voor de koeling van de kantoorruimtes.

Winst investeringen

De (extra) investeringen die voor De Kazerne zijn gedaan om het een duurzame garage te maken worden naar verwachting binnen zeven jaar terugverdiend.