GroenLinks


GroenLinks vindt limitering zittingstermijn DNB-voorzitter verstandig

Maandag 16 augustus 2010, 22:08u - Jolande Sap

"Het is zeer verstandig om de zittingstermijn van de voorzitter van De Nederlandse Bank niet vanzelfsprekend te verlengen. Een moedige beslissing van de Jager. Hierdoor kan een cultuurverandering écht mogelijk worden", dat zegt GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap vandaag na het lezen van de brief die demissionair minister de Jager (Financiën) vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

Volgens GroenLinks is een cultuuromslag binnen De Nederlandse Bank noodzakelijk om de effectiviteit van het toezicht te verbeteren. GroenLinks denkt dat het plan van aanpak samen met de beslissing van de Jager een goede basis leggen voor de cultuurverandering. Wel zijn er vragen die Sap in het eerstvolgende debat in de Tweede Kamer beantwoord wil hebben. Zo is het nog onduidelijk wie de eindverantwoordelijkheid voor de implementatie van het cultuurveranderingsproces heeft. Ook wil Sap weten wie de raad van commissarissen aan gaat wijzen.

GroenLinks was na de conclusie van de commissie Scheltema van mening dat de positie van Nout Wellink als de huidige voorzitter van De Nederlandse Bank moeilijk houdbaar is. De commissie die onderzoek deed naar de ondergang van de DSB-bank bevestigde bevindingen van de parlementaire commissie de Wit dat de fouten die De Nederlandse Bank heeft gemaakt vooral te wijten zijn aan een te legalistisch optreden.