KRO

KRO Puberruil Xtra: Creatieve Anne uit Alkmaar ruilt met de ambitieuze Patwel uit de getto's van Nairobi

Uitzenddatum: 17/08/2010

Aflevering 6

In KRO Puberruil Xtra ruilen Nederlandse pubers over de grens. De pubers die van woonomgeving ruilen hebben niet alleen een heel verschillende achtergrond (zoals in de reguliere Puberruil), maar komen in deze serie ook uit een ander land. Presentator Ajouad El Miloudi spreekt met de pubers over hun ervaringen tijdens deze spannende ruilen.

In de zesde, en laatste, aflevering van de deze serie KRO Puberruil Xtra ruilt de 16-jarige Anne met de 18-jarige Patwel uit Nairobi in Kenia. Anne woont met haar moeder en zusje in het centrum van Alkmaar. Anne is een expressief meisje dat aan toneel en theatersport doet. Ze noemt zichzelf "Scene Queen"; opvallende strookrokjes, strikjes in haar lange blonde krullen en altijd make-up. Haar kleurrijke kleding en grote beautycase gaan mee naar Nairobi. "Zonder make-up ga ik de deur niet uit", aldus Anne. Ze volgt het gymnasium en wil later architectuur studeren. Tekenen is haar grote talent. Verder is ze druk met vriendinnen: Pyjamaparty's op haar grote zolderkamer, met z'n allen pizza's bakken, rondhangen in de stad en musicals repeteren.

Patwel is 18 jaar. Ze woont in een arme buitenwijk van Nairobi, samen met haar moeder en 3 broers. Patwell werkt bij Ghetto Radio Nairobi, bedoelt om jongeren uit arme wijken `een stem te geven'. Het leven in de getto is gevaarlijk. Er wordt veel drugs gebruikt en er is veel geweld. Patwel kan niet alleen door de buurt lopen. En de moeder van Patwel heeft gelukkig veel sloten op het huis gezet. Zelfs op alle deuren binnen! Uitgaan is er niet bij. Patwel heeft veel vriendinnen waarmee ze regelmatig danst in de huiskamer en een bezoek brengt naar de beautysalon.

Hoe houdt Anne haar mooie roze hakken schoon als ze in het vuil van de getto's terecht komt? En hoe veilig voelt ze zich als ze in de straat geconfronteerd wordt met armoede en lijmsnuivende jongeren? Hoe weet ze toch nog plezier te maken in deze heftige omstandigheden? En hoe verloopt de live uitzending, waarin Anne haar mening laat horen voor alle sloppenwijken en getto's van Nairobi?

Kijkt Patwel haar ogen uit als ze de schone straten van het pittoreske Alkmaar ziet? En wat te denken van een zonnebank om bruin te worden?

Deze uitzending is gemaakt in samenwerking met De Nederlandse organisatie voor internationale ontwikkelingssamenwerking Oxfam Novib.

KRO Puberruil Xtra, dinsdag 17 augustus om 21.00 uur op Nederland 3.