Universiteit Twente

Tentoonstelling Twents Design

Designstudenten van de Universiteit Twente en Saxion presenteren hun werk in de Bijenkorf

17 augustus - 16 september 2010

Van 17 augustus tot en met 16 september 2010 presenteren studenten van de opleidingen Industrieel Ontwerpen van de Universiteit Twente en Industrieel Product Ontwerpen van Saxion hun afstudeerwerk in de Bijenkorf in Enschede. De Enschedese wethouder Marijke van Hees opent deze vijfde tentoonstelling van Twents Design. Dit jaar zijn onder andere een schaalmodel van een nieuwe auto van Avions Voisin, een speeltoestel voor jonge kinderen en een verbeterd medisch apparaat voor borstkankeroperaties zijn te zien.

Op dinsdag 17 augustus om 18.30 uur wordt de afstudeertentoonstelling van de opleidingen Industrieel Ontwerpen (IO) van de UT en Industrieel Product Ontwerpen (IPO) van Saxion geopend in de Bijenkorf in Enschede. Het is dit jaar de vijfde keer dat de afstudeertentoonstelling wordt georganiseerd. De tentoonstelling is tot 16 september 2010 te bewonderen.
Studenten presenteren daar de ontwerpen die zij voor hun opleiding ontwikkeld hebben. De tentoonstelling wordt geopend door wethouder Marijke van Hees. Met de tentoonstelling willen de opleidingen IO en IPO de bezoekers, het bedrijfsleven en instanties kennis laten maken met innovatieve producten. Op de tentoonstelling zijn diverse producten van studenten te zien, zoals de nieuwe Avions Voisin, een speeltoestel voor jonge kinderen en een verbeterd medisch apparaat voor borstkankeroperaties.

Avions Voisin
De nieuwe Avions Voisin is één van de meest spectaculaire ontwerpen die op de tentoonstelling staan. De ontwerper, Oliver Davina, ontwierp in het kader van zijn afstuderen aan de faculteit Industrial Design Engineering van de Universiteit Twente een unieke, zeer zorgvuldig uitgewerkte carrosserie voor de auto, geheel opgebouwd uit enkelvoudig gekromde plaatdelen. Het 1:5 schaalmodel is op de tentoonstelling te zien.

Speeltoestellen
Marloes Everlo ontwierp een serie speeltoestellen voor haar masteropdracht bij IJslander. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert onder andere speeltoestellen voor kinderen. Speeltoestellen voor de allerkleinsten moeten aan andere eisen voldoen dan de toestellen voor hun grote broers en zussen. Everlo ontwierp daarom een serie speeltoestellen waarbij rekening is gehouden met de eisen die voor kinderen tot zes jaar aan hun speelomgeving worden gesteld. De ontworpen serie bestaat uit vijf toestellen: twee samengestelde toestellen in de vorm van een schip, een evenwichtsbrug, een wiebeltoestel en een waterbak. Het schip wordt buiten geëxposeerd.

Freehand SPECT's 2012
De Freehand SPECT's 2012 is ontworpen door Rianne de Jong van de IPO opleiding van Saxion. Zij werd begeleid door het Duitse bedrijf SurgicEye (München). De freehand SPECT is een medisch apparaat die ingezet wordt bij borstkankeroperaties. Door dit nieuwe apparaat kan de chirurg exacter werken, verwijdert hij minder gezond weefsel, en worden de operatietijd, en daardoor de belasting voor de patiënt, verkort. De Freehand SPECT's 2012 versie is een verbeterde versie, waarbij techniek gecombineerd is met ergonomie en design.