GroenLinks

Pakistan: VN noodhulpfonds sneller en effectiever inzetten

Dinsdag 17 augustus 2010, 14:45u - arjanelfassed


Het duurt nog steeds te lang voordat de VN geld beschikbaar stelt voor acute noodhulp. Het in 2005 opgerichte noodhulpfonds CERF (Central Emergency Respons Fund) was bedoeld om de VN in staat te stellen sneller en beter op humanitaire noodsituaties te reageren zoals nu in Pakistan. Nederland is met bijna 55 miljoen dollar de tweede grootste donor van het CERF. GroenLinks vindt dat de minister van Buitenlandse Zaken zijn invloed moet aanwenden voor een effectievere werking van het noodhulpfonds.

Voor de instelling van het CERF moest de VN wachten tot de rijke landen geld overmaakten, voordat zij iets kon ondernemen. Het noodhulpfonds zou op termijn jaarlijks 500 miljoen dollar moeten bevatten. De afgelopen jaren heeft het fonds vooral humanitaire hulp gefinancierd bij vergeten of weinig `mediagenieke' rampen en crises, zoals de voedselcrisis in Niger en de humanitaire crisis in Sri Lanka.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed: "De ervaring in Pakistan, zowel tijdens de huidige overstromingen als bij de vluchtelingencrisis in 2009, laat zien dat het te lang duurt voordat geld voor humanitaire hulp op de juiste plek terecht komt. Dat draagt niet bij aan het verlichten van de afschuwelijke situatie van de 20 miljoen getroffenen. Voor een tijdige en effectieve actie zijn slimme en kosteneffectieve overeenkomsten tussen de VN en lokaal aanwezige hulporganisaties van groot belang."

Nederland was een groot voorstander van het humanitaire noodfonds en heeft als lid van de adviesgroep ook opgeroepen tot versterking van partnerschappen tussen VN-organisaties en NGO's. Daar is echter veel te weinig mee gedaan. Ook heeft Nederland aandacht gevraagd voor een onevenredig grote stapeling van overheadkosten, maar daar blijkt weinig gehoor voor te vinden. "Grote donoren kunnen ervoor zorgen dat de efficiëntie van het noodfonds wordt verhoogd. Daar zou minister Verhagen op in moeten zetten. Maar we moeten intussen niet afwachten met hulp bieden voordat dit goed geregeld is", aldus El Fassed.

Vragen van het Kamerlid El Fassed (GroenLinks) aan de demissionaire minister van Buitenlandse Zaken over noodhulp bij de ramp in Pakistan:
1. Bent u bekend met het bericht dat additioneel 10 miljoen dollar uit het VN noodhulpfonds CERF (UN Central Emergency Response Fund) voor hulp voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan beschikbaar is gesteld?

2. Klopt het dat uit dit fonds al 16,3 miljoen dollar is besteed aan acute noodhulp? Zo nee, hoe hoog is dit bedrag dan?
3. Aan welke activiteiten en welke organisaties is dit bedrag tot nu toe besteed?

4. Klopt het dat alleen activiteiten van VN organisaties en het IOM uit dit fonds gefinancierd kunnen worden? Deelt u de mening dat dit open zou moeten worden gesteld voor nationale of internationale non-gouvernementele organisaties in het veld? Zo ja, welke stappen gaat u hiertoe ondernemen? Zo nee, waarom niet?
5. Is het mogelijk voor nationale of internationale non-gouvernementele organisaties indirect via VN organisaties gebruik te maken van dit fonds voor acute noodhulp voor slachtoffers van de ramp in Pakistan? Zo ja, welke organisaties hebben daar al gebruik van gemaakt? Zo nee, waarom niet?
6. Kunt u een overzicht geven welke activiteiten worden gefinancierd vanuit dit fonds? Zo nee, waarom niet?

7. Bestaat er voor VN organisaties een uniform systeem voor de aanvraag en besteding van middelen die beschikbaar worden gesteld via het VN noodhulpfonds? Bent u van mening dat een dergelijk uniform administratief systeem de doorlooptijd van het fonds zou verbeteren en zou bevorderen dat het geld op tijd op de juiste plek terecht komt?

8. Hoe worden VN programma's die worden gefinancierd uit dit fonds geëvalueerd? Is dit volgens u afdoende?

"UN chief announces additional aid to Pakistan", Xinhua, 16 augustus 2010; "Pakistan: UN Chief shocked by devastation, urges increased world support", OCHA, 15 augustus 2010