Politie Amsterdam-Amstelland

Bluetooth en Twitter helpen politie bij Sail Bluetooth en Twitter gaan de Politie Amsterdam-Amstelland ondersteunen bij crowdmanagement tijdens Sail. Bij het geleiden van grote publieksstromen tijdens evenementen benut de politie nieuwe communicatiemogelijkheden. Commissaris Nicole Bogers, als algemeen commandant verantwoordelijk voor de politie-inzet tijdens Sail, licht toe: "Al onze aandacht is gericht op een veilig en feestelijk verloop van het evenement. Met een verwacht bezoekersaantal van meer dan een miljoen mensen vergt dat een flinke inspanning."

Bluetooth: meten bezoekers en sturen berichten
Waar tijdens grote evenementen altijd al gebruik werd gemaakt van eigen visuele waarnemingen, op straat, via camera's en vanuit de lucht, wordt nu ook bluetooth ingezet. Uitgangspunt is het meten van het aantal mobiele telefoons waarvan de bluetoothfunctie is geactiveerd. "Door op vaste plaatsen te meten is goed te volgen waar de publieksdruk toe- of afneemt," legt commandant crowdmanagement Annemarie Langeveld uit.

'Verder leent het systeem zich uitstekend voor het versturen van korte berichten met actuele politie-informatie. We zullen bezoekers tijdens Sail dan ook actief benaderen om hun bluetooth aan te zetten, zodat zij op het Sail-terrein actuele berichten van de politie kunnen ontvangen op hun telefoon."
Twitter
Naast bluetooth zal de politie opnieuw gebruik maken van Twitter, zoals dat ook met de huldiging van het Nederlands voetbalelftal werd gedaan. Dit communicatiemiddel kan mensen snel van relevante informatie voorzien. In alle berichten over Sail komt de hashtag #SAIL2010 te staan. Met dit trefwoord kunnen Twitteraars de berichten makkelijk filteren.

» Aanmelden als volger van de politie-tweets kan via www.twitter.com/politieaa.


____________________