Rijksvoorlichtingsdienst

VERTROUWELIJKE TELEFOONGESPREKKEN ADVOCATEN AUTOMATISCH VERNIETIGD

Getapte telefoongesprekken tussen verdachten en hun advocaten worden vanaf volgend jaar automatisch vernietigd. Door een technische voorziening bij de politie worden de zogenoemde geheimhoudersgesprekken die plaatsvinden tussen een verdachte -die in het kader van een strafrechtelijk onderzoek door de politie wordt getapt- en zijn/haar advocaat, meteen vernietigd en dus niet opgenomen of afgeluisterd. De advocaat moet daarvoor wel gebruik maken van vooraf vastgestelde telefoonnummer(s) die bekend zijn bij de politie. Deze werkwijze betekent dat het vertrouwelijke karakter van deze gesprekken maximaal wordt gewaarborgd. Dat blijkt uit een vandaag verschenen brief van minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer.

Volgens artikel 126 aa van het Wetboek van Strafvordering moeten gesprekken tussen personen, van wie de telefoon wordt getapt, en hun advocaat worden vernietigd. Verdachten moeten immers vertrouwelijk kunnen communiceren met hun advocaat. In de praktijk kwam het echter nog wel voor dat deze vernietiging niet altijd plaatsvond. Door een technische voorziening bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) worden deze gesprekken in de toekomst direct vernietigd. Daarvoor moeten advocaten, via de Orde van Advocaten, bij het KLPD vooraf kenbaar maken welke telefoon- en faxnummers zij wensen te gebruiken voor dergelijke gesprekken.

Advocaten zullen zorgvuldig moeten omgaan met hun beschermde telefoontoestellen en faxapparaten. Nalatigheid bij de vervulling van deze zorgplicht kan en zal tuchtrechtelijk worden aangepakt. Met de Algemene Raad van de Orde van Advocaten is afgesproken dat er, via de regionale dekens, toezicht wordt gehouden op een correcte naleving van die zorgplicht. Ook is erin voorzien wat de advocaat moet doen in geval hij door een cliënt onder druk wordt gezet om zijn beschermde telefoon af te geven. De advocaat zal dat misbruik in ieder geval direct moeten melden aan de Orde. Een eerder voorstel om de geheimhoudergesprekken voor een bepaalde periode op te slaan, is naar het oordeel van het College van procureurs-generaal niet noodzakelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) kan namelijk in lopende strafrechtelijke onderzoeken op andere wijze informatie vergaren over mogelijk misbruik van geheimhoudernummers. Het OM zal in die gevallen de Orde daarvan in kennis stellen. Ook kan het OM bij vermoed
ens van misbruik van een beschermd telefoontoestel de verkeersgegevens opvragen zodat inzichtelijk wordt met wie en op welk tijdstip met het betreffende toestel is gebeld. Verder kunnen advocaten wanneer zij zelf onderdeel uitmaken van een strafrechtelijk onderzoek worden getapt, mits daarvoor toestemming is gegeven door de rechter-commissaris.

Op dit moment worden de technische voorzieningen getroffen bij de interceptiekamers van de politie en wordt vastgesteld op welke wijze de betreffende telefoonnummers van de advocatuur worden verzameld. Naar verwachting zal de nieuwe werkwijze in de eerste helft van 2011 kunnen worden ingevoerd.