Gemeente Maassluis

Vragen ChristenUnie over de begroting 2011

De gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie heeft schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over de begroting 2011. De vragen luiden als volgt:

Zoals bekend zou er volgens planning op 22 juni 2010 een debat plaats vinden over de door uw college uit te brengen Kadernota. De gemeenteraad werd echter geïnformeerd dat er dit jaar geen Kadernota zou worden uitgebracht. In de raadsinformatiebrief van 21 mei stond nog wel te lezen dat uw college het voornemen had om een versmalde versie in de vorm van een Kaderbrief te presenteren. Echter in de raadsinformatiebrief van 14 juni deelde u de gemeenteraad mede dat wij ook deze Kaderbrief niet zullen ontvangen.

Eén en ander heeft zoals bekend er toe geleid dat op initiatief van de CDA fractie op dinsdag 15 juni een debat heeft plaatsgevonden over het uitblijven van die Kaderbrief en diende de fractie van de ChristenUnie namens de gehele oppositie een motie in om alsnog een Kaderbrief uit te brengen die op 29 juni besproken kon worden.

Alhoewel deze motie verworpen werd en alleen de steun kreeg van alle oppositie partijen, werd door het college wel toegezegd uiterlijk 1 september alsnog met een Kaderbrief te komen.

In "de Schakel" van 29 juli j.l. werden we verrast door een artikel waarin wethouder Eitjes op een openhartige manier verklaarde dat alle culturele verenigingen en sportverenigingen het komende jaar 7,2% minder subsidie zullen ontvangen. Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Deelt u onze mening dat het besluit om zowel de sport als de culturele verenigingen vooralsnog met 7,2% te korten oplopend tot 13% in 2013 op de door hen te ontvangen subsidie pas dan opgelegd kan worden, nadat de gemeenteraad daarover een besluit heeft genomen?

2. Als u die opvatting deelt is het dan niet voorbarig om de verenigingen middels een brief d.d. 22 juli deze korting reeds aan te zeggen?

3. Vindt u het dan ook niet voorbarig om genoemde brief uit te doen gaan voordat de toegezegde Kaderbrief de gemeenteraad heeft bereikt en aldaar besproken?

4. Deelt u onze mening dat de gemeenteraad allereerst alle bezuinigingsvoorstellen op de rij moet hebben om een gewogen oordeel te kunnen geven? Nu worden op basis van willekeur de genoemde verenigingen opgezadeld met een onaanvaardbare bezuinigingsmaatregel.

5. Realiseert u zich dat de exploitatie van een aantal verenigingen hierdoor ernstig gevaar zal gaan lopen en daardoor deze verenigingen grote financiële risico's lopen? Dat bovendien deze verenigingen bedreigd worden in hun voortbestaan?
6. Heeft het college geen grote risico's gelopen door de behandeling van de kadernota/kaderbrief zolang voor zich uit te schuiven dat beïnvloeding van de gemeenteraad bijna onmogelijk is?
7. Waarom kiest u voor de "kaasschaafmethode"? Vindt u het niet beter om de effectiviteit van de subsidies te toetsen en op basis daarvan keuzes te maken?

Wij zien uw reactie graag spoedig tegemoet.

Het college zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.