Gemeente Spijkenisse


Uitgaanscriminaliteit daalt in centrum van Spijkenisse door cameratoezicht

17 augustus 2010

Cameratoezicht

Als gevolg van cameratoezicht is de uitgaanscriminaliteit in het centrum van Spijkenisse gedaald.

Dat blijkt uit de `Evaluatie cameratoezicht Spijkenisse; Evaluatie en stand van zaken 2010'. In het centrum van Spijkenisse vindt sinds 2000 cameratoezicht plaats. Sinds 2008 wordt ook in het centrum van de Akkers met cameratoezicht gewerkt.

In de kern van het centrum van Spijkenisse is het aantal aangiften van onder uitgaanscriminaliteit vallende delicten afgenomen. In 2005 werd nog 377 keer aangifte gedaan van een dergelijk delict. In 2009 daalde het aantal aangiften naar 270. Hiermee is de doelstelling van het cameratoezicht in het centrum `het bestrijden van uitgaanscriminaliteit in en in de omgeving van de Voorstraat' gerealiseerd.

Akkers-centrum
Ook het cameratoezicht in Akkers-centrum is geëvalueerd. Aangezien in deze wijk pas in 2008 is begonnen met cameratoezicht is het voor de Akkers vooralsnog te vroeg om te concluderen of de doelstelling `het verhogen van het veiligheidsgevoel in en rondom winkelcentrum de Akkerhof' is behaald. Op basis van politiecijfers blijkt vooralsnog dat het totaal aantal delicten in Akkers-centrum gelijk is gebleven ten opzichte van 2008.

In beide gebieden waar de camera's staan, worden naast het toezicht ook andere veiligheidsmaatregelen ingezet. In de Akkers zijn twee buurt-GOA's gestart en in het centrum pleegt de politie extra inzet tijdens de uitgaansavonden.

Opvallend is dat het aantal incidenten dat door de camera's wordt geregistreerd laag is. Het is lastig te bepalen wat de effecten van cameratoezicht binnen de gebieden precies zijn. Desalniettemin heeft het college van burgemeester en wethouders besloten vooralsnog door te gaan met cameratoezicht.