Raad van State


dinsdag 17 augustus 2010
Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft opgelegd aan Erko Centrale Stomerij in Haaren. Volgens het provinciebestuur heeft de stomerij de bodembeschermingsregels overtreden. Door een lekkage zou het koelwater verontreinigd zijn geraakt, waarna dit water via een oude afvoer direct in de bodem is geloosd. Omdat de stomerij ook aangesloten was op een goed functionerend rioolsysteem, maar daarvan géén gebruik heeft gemaakt om dit vervuilde water te lozen, heeft het provinciebestuur een dwangsom opgelegd. De stomerij komt tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf is een dwangsom niet nodig, omdat in onderling overleg al een oplossing is gevonden voor de bodemverontreiniging. Bovendien is niet de stomerij verantwoordelijk voor de overtreding, maar de gemeente Haaren, aldus het bedrijf. (zaaknummer 201000181/1)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' van de gemeente Putten. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het buitengebied van Putten, met uitzondering van het bosgebied van de Veluwe, het buurtschap Koudhoorn en een groot deel van Krachtighuizen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft al eerder geoordeeld over dit bestemmingsplan. In een uitspraak van 20 februari 2008 met zaaknummer 200608145/1 is toen de provinciale goedkeuring voor het sauna- en beautycentrum Sauna Drôme aan de Tolweg en de Poolseweg vernietigd. Naar het oordeel van de Raad van State had het provinciebestuur beter moeten motiveren waarom het illegaal gebouwde deel van het saunacentrum gelegaliseerd kon worden. Ook had het provinciebestuur meer aandacht moeten besteden aan de vraag of een extra uitbreiding van het saunacentrum noodzakelijk was, zeker met het oog op het nabijgelegen beschermde natuurgebied de Veluwe. In het nieuwe besluit heeft het provinciebestuur met een uitgebreidere motivering weer ingestemd met het saunacentrum en de uitbreiding daarvan. Net als in de eerdere procedure komen ook nu een vastgoedbedrijf en een omwonende tegen het nieuwe besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er nog steeds niet mee eens dat het gedeeltelijk illegaal gebouwde saunacentrum door het provinciebestuur gelegaliseerd wordt. De zitting gaat ook over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Putten om maatregelen te treffen tegen de illegale bebouwing van het Sauna Drôme. De omwonende had het gemeentebestuur om handhaving gevraagd. Volgens het gemeentebestuur wordt de bebouwing door het bestemmingsplan echter gelegaliseerd en is er geen aanleiding om op te treden tegen het saunacomplex. De rechtbank in Zutphen verklaarde in november 2009 een eerder beroep van de omwonende gegrond, maar oordeelde dat de 'gevolgen van het besluit in stand bleven'. De man komt tegen die uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ten slotte komt ook een andere inwoner uit Putten tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep. Hij is het niet eens met de goedkeuring van een agrarische bestemming voor een perceel aan de Goorsteeg. (zaaknummers 200908301/1 en 200909986/1)

14.30 uur

Zitting over het verzoek van een man uit Haaren om de schorsing van een deel van het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaren' op te heffen. Naar aanleiding van een verzoek van twee inwoners uit Haaren heeft de Raad van State in een uitspraak van 25 januari 2010 met zaaknummer 200907076/2, de agrarische bestemming voor een perceel aan de Holstraat en een perceel aan de Kovelsweg geschorst. De man wil op deze twee percelen één megavarkensstal van in totaal 5 hectare bouwen. Naar het voorlopig oordeel van de Raad van State in januari jl. zou de varkensstal het landschap ernstig kunnen aantasten. Omdat de omwonenden hun beroep tegen het bestemmingsplan inmiddels hebben ingetrokken, wil de man dat de Raad van State de schorsing ongedaan maakt. Dan kan hij namelijk van start gaan met de bouw van de varkensstal. (zaaknummer 200907076/5)