Dienstenbond CNV

Nieuws

16 augustus 2010

Cao-boekje drogisterijen is gereed

Vanaf april is er een nieuwe cao voor de drogisterijbranche 2009-2010. En nu is ook het cao-boekje gereed. Dat cao-boekje stuurt CNV Dienstenbond aan zijn leden toe. Maar de cao staat niet stil. Dit najaar staan alweer nieuwe onderhandelingen voor de cao voor de deur. De huidige cao loopt namelijk op 1 oktober 2010 af. CNV Dienstenbond gaat weer namens jou onderhandelen over je loon en je werkomstandigheden. En aangezien het om jouw werk, jouw loon en jouw cao gaat willen wij graag je mening weten op een aantal onderwerpen. Vul daarom de mini-enquête in!

Hoe zat het ook alweer?
In het cao-boekje vind je een aantal goede afspraken terug die CNV Dienstenbond afgelopen jaar namens jou heeft geregeld: § Een totale loonsverhoging van 1,5%: 1% per 1 oktober 2009 en 0.5% per
1 juli 2010.
§ Werkervaring bij jongeren wordt vanaf 1 april 2010 beter beloond. Jongeren gaan er soms wel 5% op vooruit doordat ervaring binnen de branche wordt beloond.
§ Huidige werknemers behouden het recht op evenveel vrije zaterdagen als nu, en werknemers worden niet nog flexibeler ingezet. § Er wordt een arbocatalogus opgesteld waarin oplossingen worden aangeboden aan medewerkers en werkgevers voor problemen rondom werkdruk en veiligheid.
§ Er wordt voor 100 werkloze jongeren een stageplaats gecreëerd.

Maar nu? Cao, dat moet zo!
Nu moet er dus alweer namens jou onderhandeld worden over de nieuwe cao en dus over je loon en je werkomstandigheden. Daarbij is je loon natuurlijk één van de belangrijkste onderwerpen. CNV Dienstenbond zet ten minste in op behoud van koopkracht. Maar dat is niet het enige. Vaak is het ook belangrijk of je je werk goed kunt combineren met je thuissituatie. Dat is nog wel eens lastig omdat werkgevers graag werken met wisselende roosters en werktijden. Daarnaast willen veel werkgevers eigenlijk af van het recht op vrije zaterdagen. Als dat gebeurt wordt het natuurlijk nog moeilijker om werk en privé goed te combineren. Ook komt het vaak voor dat je tijdens je pauze gewoon moet doorwerken en je toch niet doorbetaald wordt. Kortom, er zijn nog tal van onderwerpen waarop vooruitgang is te boeken en de cao verbeterd kan worden.

Daarom wil CNV Dienstenbond goed voorbereid de onderhandelingen ingaan voor een nieuwe cao. Wij willen over deze en andere onderwerpen graag je mening weten. We vragen je de mini-enquête in te vullen op onze website. Hoe meer reacties wij krijgen, hoe beter wij in staat zijn goede afspraken te maken voor jou en je collega's. Vraag dus ook aan je collega's om de mini-enquête in te vullen. In september zullen wij de uitkomsten presenteren en onze inzet voor de onderhandelingen bepalen.

Samen sterk!
Het zou mooi zijn als er in de nieuwe cao verbeteringen kunnen worden aangebracht. CNV Dienstenbond gaat daarvoor haar best doen en kan daarbij elke steun goed gebruiken. CNV Dienstenbond zou graag een vuist willen maken voor:

- Goede afspraken over het loon

- Het doorbetalen van gewerkte tijd in pauzes en studietijd
- Zorgen voor betere mogelijkheden om werk en privé te combineren
- Concrete aanpak van de werkdruk
Om deze zaken in de toekomst binnen te halen hebben we meer leden nodig. Samen staan we veel sterker! Bespreek het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met je collega's. Juist in tijden van economische crisis biedt CNV Dienstenbond zekerheid en bescherming. Het lidmaatschap is bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op www.cnvdienstenbond.nl.

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.

Vanaf 1 september 2010 kun je terecht bij Michiel Wallaard. Hij zal vanaf dat moment binnen CNV Dienstenbond bestuurder zijn voor de drogisterijbranche. Hij is dan bereikbaar per telefoon op 035-6460580 of per e-mail m.wallaard@remove-this.cnvdibo.nl.