FloraHolland


Record aantal inzendingen VKC-keuring Zomerbloemententoonstelling

NAALDWIJK (17 augustus 2010) - De jubilerende
Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk trok niet alleen een groot aantal bezoekers, maar kende ook een record aantal inzendingen voor de VKC-keuring. De tentoonstelling werd van 12 tot en met 15 augustus voor de 25e keer in en om de Oude Kerk in Naaldwijk georganiseerd. FloraHolland is een van de hoofdsponsors van deze tentoonstelling.

Uitslag VKC-keuring
De basis van de Nationale Zomerbloemententoonstelling bestaat al sinds de eerste editie in 1986 uit inzendingen van zomerbloementelers. Ter gelegenheid van het jubileum zijn de winnaars met de hoogste score te vinden op de Wall of Fame. Dit jaar was er een recordaantal van 425 inzendingen, die door de Vaste Keurings Commissie (VKC) zijn beoordeeld. De vakjury is ook tijdens deze zilveren editie weer verrast door de grote variatie en de hoge kwaliteit van de ingezonden producten. In totaal zijn er 24 prijzen uitgereikt. De volledige uitslag van de VKC-keuring is te vinden op www.nzbt.nl.

Op het feit dat Celosia dit jaar in de tentoonstelling centraal stond, is door de telers van dit zomerbloemenproduct massaal gereageerd. Nog nooit waren er zoveel inzendingen. Een breed assortiment met daaronder veel nieuwigheden maakten de prijsvraag uiterst interessant. Winnaar in deze grote competitie met 9,45 punten is Celosia argentea `Captain Red'. In deze nieuwe Captain serie stak de inzending van Combinations B.V. uit 's-Gravenzande er boven uit met mooie egale en vooral gave kammen met een bijna diep fluorescerende kleur rood. De allerhoogste score van deze zilveren editie van de tentoonstelling is behaald door Delphiniumteler G. Wigchert uit Noordwijkerhout. Met zijn tweekleurige cultivar met roze en blauw, Delphinium `Araik' Dewi Araik, behaalde hij een score van 9,7 punten. De jury sprak van een zeer zware tak met een aar vol openstaande vooral grote bloemen die met alle stelen precies op rijpte was.

Bezoekersaantal
Onder de bezoekers waren ook veel bezoekers van buiten het Westland. In totaal telde de organisatie 28.324 bezoekers, die uit alle windstreken van het land kwamen. Dit was ook het geval bij de telers van zomerbloemen die verantwoordelijk zijn geweest voor de inzendingen ten behoeve van de VKC-keuring, de basis van de tentoonstelling. Uit het hele land - van Friesland tot Zeeland en Limburg - zijn de inzendingen aangevoerd en in zomerse arrangementen verwerkt. Ook de proeverij in het Heilige Geest Hofje is heel goed bezocht en de arrangementen in de kerktuin droegen eveneens hun zomerse steentje bij.

100% zomerse arrangementen
De expositie rond het thema `100% Zomer', was niet alleen zomers ingericht, maar riep ook een zomerse stemming op. De centrale bloem, Celosia, rijkelijk verwerkt in het middenschip en op het koor van de kerk, was ook toegepast in metershoge stalen objecten in de vorm van Celosia.

Uitslag bloemschikwedstrijd `Door de jaren heen' Bij de inzendingen van de tien amateur bloemschikclubs van Groei en Bloei, afdeling Westland behaalde bloemschikclub `Creafleur' met een hoog waarderingscijfer van 8,8 de eerste prijs. De opdracht met als thema `Oud en Nieuw' bestond uit het uitwerken van een thema van een van de voorgaande 25 edities.