Ingezonden persberichtArnhem, 15 juli 2010

Dinsdag 17 augustus t/m vrijdag 10 september 2010: Pronken met Porselein, rondleiding in huis Verwolde In 1735 voert een Nederlands schip 400 000 koffie- en theekoppen, fruitschalen, reukwaterflacons en nachtspiegels aan vanuit Kanton. Wist u dat de naam porselein afgeleid is van het huis van de slak "porcella"? En wat is nu precies het verschil tussen porselein en keramiek? Dit en vele andere verhalen over 18e en 19e eeuws Chinees- en Europees porselein hoort u tijdens de speciale rondleiding door huis Verwolde bij het Gelderse Laren. Van 17 augustus t/m 10 september zijn alle porseleinen en aardewerken objecten uitgestald in de vertrekken van het 17de eeuwse huis. Een grote collectie, waaronder Kang-shi, Imari en Famille Rose, behoort toe aan de laatste bewoners van het huis, de adellijke familie van de Borch van Verwolde. De speciale rondleiding duurt een uur. Toegang ¤ 5,00, kinderen t/m 12 jaar ¤ 3,00. Begunstigers vann Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen gratis toegang.

Lezingen over porselein
Tijdens de expositie zijn er drie interessante lezingen in de oranjerie van Verwolde.
* Donderdag 19 augustus: De Porseleinhandel, door dhr. Jan van Campen, conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam
* Donderdag 24 augustus: 'In gruzelementen, wat nu?', door mevr. Maud Schermer, restaurator keramiek en glas, ook een demonstratie.
* Donderdag 2 september, Europees keramiek, door dhr. Frederik Barends, oud medewerker Sothebys, thans auteur en eindredacteur kunst- en antiekblad Collect. Aanvang 14.00 uur; entree ¤ 8,50 inclusief rrondleiding en consumptie. Reserveren noodzakelijk: (0573) 401825 of g.wagter@mooigelderland.nl.

Huis Verwolde
Zeldzaam fraai ligt dit edelmanshuis op zijn landgoed, bij Laren in de Achterhoek. Huis Verwolde werd gebouwd in 1776. Twee eeuwen lang woonde er de familie Van der Borch. Wie de tuin inwandelt en het huis ziet, overkomt een gevoel van regelmaat, rust en verfijning. Dat doen onder meer de symmetrische lijnen, zo kenmerkend voor de Neoclassicistische stijl op het eind van de 18de eeuw. En de strakke, klassieke vormen van het huis lopen door in de tuin. Een lijnenspel dat mooi contrasteert met de los wuivende bomen van het landgoed rondom de tuin. Het ontwerp (1925) is van Hugo Poortman. Binnen wordt het publiek ingewijd in de geheimen van de vroegere, adellijke bewoning. Hoogtepunten zijn de Chinese kamer, de eetkamer met gedekte tafel en de slaapvertrekken op de eerste verdieping. Bereikbaarheid: Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren (gemeente Lochem). A1 afslag 26, N332 richting Lochem, na ± vier km richting Markelo, na één km rechts is huis Verwolde.


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht