Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Weerbericht vanuit uw achtertuin dinsdag op TV

Herhaling van wetenschappenlijke programma Labyrinth

16 augustus 2010 - Wie interesse heeft voor het weer en vooral voor de wetenschap achter het weer moet dinsdagmiddag 17 augustus om 13.50 uur zeker afstemmen op Nederland 2. In het populair wetenschappelijke programma Labyrint toont het KNMI de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de weersvoorspelling.

Door het gebruik van vliegtuigen en GSM-masten zijn er steeds meer gegevens beschikbaar en met behulp van 3D-modellen krijgt het KNMI veel beter inzicht in de ontwikkelingen van weerpatronen. De nieuwste generatie weermodellen wordt zo precies, dat iedereen het weer in zijn achtertuin kan gaan opzoeken. Verdwijnt uiteindelijk de weerman op televisie als iedereen zijn locale weerbericht op internet vindt? Labyrint duikt in de weersvoorspellingen en praat met experts van het KNMI en het Energie Centrum Nederland. Ook ontmoet Labyrint één van de jongste weermannen van Nederland, Joost Smits.

Terwijl meteorologen meer greep krijgen op ons dagelijkse weer, zoeken andere wetenschappers naarstig naar methodes om greep te krijgen op de complete atmosfeer om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ze zien technische mogelijkheden om de aarde af te schermen tegen de straling van de zon. Geo-engineering heet dit. Jip Lenstra van het Energie Centrum Nederland schetst de soms megalomane plannen die variëren van het aanbrengen van een zonneschild in de ruimte, het maken van hagelwitte wolken die de zon reflecteren of het bouwen van speciale schepen die zwaveldeeltjes via hoge schoorstenen de lucht instoten. Probleem is alleen dat niemand weet wat het voor gevolgen kan hebben als je aan het gevoelige en complexe klimaat sleutelt.

De wetenschappers gaan gebukt onder een duivels dilemma. Moeten ze deze technieken serieus onderzoeken en uitwerken, zodat we kunnen ingrijpen als de beperking van de CO2-uitstoot faalt en de aarde desastreus opwarmt? Of helpen deze technieken de aarde nog verder naar de afgrond, en moeten we ons er resoluut van afkeren? In Labyrint vertellen wetenschappers met trots én wanhoop over hun bizarre geo-engineering plannen en de dilemma's waarmee ze worden geconfronteerd.

Labyrint is een coproductie van VPRO en Teleac. De uitzending over de weersvoorspelling is een herhaling van 26 mei jl. Meer informatie en een promo van de uitzending onder Externe links- Labrint.

Eerste uitgave: 24-05-10