Eneco

Parcours Eneco Tour 2010 bekend gemaakt

Rotterdam 12 april 2010 - Parcours Eneco Tour 2010 bekend gemaakt

Het parcours van de Eneco Tour, die van 17 tot en met 24 augustus 2010 verreden zal worden, is vandaag bekend gemaakt. De Eneco Tour, de enige meerdaagse etappewedstrijd van Nederland en België in de UCI ProTour, zal van start gaan in het Nederlandse Steenwijk en eindigen in het Belgische Genk.

De Eneco Tour zal evenals in 2009 van dinsdag tot dinsdag gehouden worden, waardoor er een goede overbrugging voor de renners en ploegen naar de Vuelta, het volgende evenement in de UCI World Calendar mogelijk is. Het volledige programma:

Maandag 16-8 Ploegenpresentatie Steenwijk(NL)

Dinsdag 17-8 Proloog Steenwijk(NL) 5 km
Woensdag 18-8 1e etappe Steenwijk(NL) - Rhenen(NL) 177 km Donderdag 19-8 2e etappe Rucphen(NL) - Ardooie(B) 210 km Vrijdag 20-8 3e etappe Ronse(B) - Ronse(B) 187 km Zaterdag 21-8 4e etappe St-Lievens-Houtem(B) - Roermond(NL) 212 km Zondag 22-8 5e etappe Roermond(NL) - Sittard(NL) 208 km Maandag 23-8 6e etappe Bilzen(B) - Heers(B) 205 km Dinsdag 24-8 Individuele tijdrit Genk (B) - Genk (B)B 16,5 km

Eneco Tour directeur Rob Discart: "Het parcours staat garant voor een spannende Eneco Tour, maar de renners zullen uiteraard het koersverloop bepalen. De opbouw voldoet aan de voorwaarden die wij onszelf voor de Eneco Tour jaarlijks stellen: Nederland en België moeten een goede evenwichtige verdeling kennen in de etappes, sprinter, tijdrijder en klassementsrijder moet aan bod komen en er moet een logische, sportieve opbouw in het parcours zitten, waardoor de Eneco Tour tot het eind spannend kan blijven. Dat wij er dankzij de verschillende steden en gemeenten opnieuw in geslaagd zijn om de mooiste fietsgebieden van de lage landen aan te doen laat zien dat de Eneco Tour leeft onder de wielerliefhebbers."

Dit jaar vindt "le grand départ" van de Eneco Tour plaats in Steenwijkerland in de provincie Overijssel, waarna de karavaan via Utrecht, West-Brabant en Zeeland naar België trekt. De tweede dag in België zal plaats vinden in de Vlaamse Ardennen, op het terrein van de Ronde van Vlaanderen. De daaropvolgende twee Nederlandse dagen zullen afgesloten worden met de Koninginne-etappe op zondag in het Limburgse Heuvelland, bekend van de Amstel Gold Race. Na een passage op maandag langs een stuk Ardennen eindigt de Eneco Tour 2010 met een individuele tijdrit op Belgische bodem.

De Eneco Tour zal dit jaar dagelijks voorafgegaan worden door de Eneco Kidsride, een recreatief fietsevenement voor de jeugd van 7 tot en met 12 jaar. De kinderen kunnen op het afgesloten finaleparcours onder aanvoering van Leontien Zijlaard-van Moorsel (bij de Nederlandse etappes) kennis maken met fietsen in een professionele omgeving. Eneco probeert hiermee kinderen te enthousiasmeren vaker de fiets als vervoermiddel te gebruiken.

Op www.enecotour.com is alle informatie rondom het evenement te vinden.

Uitgebreidere beschrijving van de verschillende etappes De etappes naar Roermond en Ardooie zullen naar verwachting mogelijkheden bieden aan de sprinters van het peloton. De finale in Rhenen met de aankomst op de Grebbeberg kan zorgen voor enkele verrassingen. De klassementsrijders zullen met de ritten naar Ronse, Sittard en Heers een mooie gelegenheid vinden om hun ambitie voor eindwinst kracht bij te zetten.

17/8 Proloog Steenwijk

De proloog over een afstand van 5 km vindt plaats in de mooie landelijke gemeente Steenwijk. De start gebeurt op de markt, in het hart van deze fietsgekke gemeente, met een lange wielertraditie. Het vlakke parcours met een minimum aan bochten eindigt ter hoogte van het station. De Eneco Kidsride, onder leiding van Leontien Zijlaard-van Moorsel, zal voorafgaand aan de finish van de profrenners op het parcours worden gereden.

18/8 1e etappe Steenwijk - Rhenen

Na het vertrek uit Steenwijk zal er eerst nog zo'n 50 kilometer door Overijssel gereden worden. De polders van Overijssel zullen de aanloop vormen van een rit die zijn finale kent op en rond de Grebbeberg en Rhenen. Na ongeveer 155 km wordt de Grebbeberg een eerste maal beklommen en volgt een lokale ronde van circa 20 kilometer in en rond Rhenen. Het Paardenveld zal beklommen worden waarna de renners via Veenendaal, het Binnenveld en Achterberg terug naar de Grebbeberg rijden. De aankomst wordt bereikt na 177 km en ligt, na een klim van 600m, op het hoogste punt van de Grebbeberg.

19/8 2e etappe : Rucphen - Ardooie

De tweede etappe in lijn van de Eneco Tour 2010 begint in Rucphen in West-Brabant, waar de start plaatsvindt in het centrum. ia Zeeland en de Westerscheldetunnel gaat de tocht richting België. Na Aalter, nog startplaats in 2009, gaat de rit richting West-Vlaanderen voor de finale van deze tweede etappe. Na de passage in Ardooie wordt één plaatselijke ronde van 18km gereden. De aankomstlijn ligt na ongeveer 210 km opnieuw in de Stationsstraat, waar in 2008 Tom Boonen en vorig jaar Tyler Farrar nog de bloemen pakten.

20/8 3e etappe : Ronse - Ronse

De gemeente Ronse, gelegen in het hartje van de Vlaamse Ardennen maar o.a. ook bekend van zijn wereldkampioenschappen op de Kruisberg (Beheyt-Van Looy / Cricquelion-Bauer met Fondriest als winnaar) is gastheer voor deze eerste koninginnenrit. Door deze ideale ligging wordt een attractief parcours uitgetekend. Na een rustige aanloop vormen gekende hellingen uit de Ronde van Vlaanderen maar ook minder gekende hellingen in Henegouwen de ingredienten van deze deze derde rit in lijn. Via Brakel met Berendries, Valkenberg en Tenbosse gaat het richting Oude Kwaremont en Kanarieberg naar de Kruisberg en de aankomstpassage in Ronse. Na de passage van de aankomst volgen de hellingen in Henegouwen en vormen de Kruisberg en de Hotond de laatste hellingen van de dag. Na een afdaling van een viertal km. kennen we de winnaar van deze etappe.

21/8 4e etappe : St-Lievens-Houtem - Roermond

De start van de langste etappe van de Eneco Tour ligt op de gezellige markt van
St-Lievens Houtem. Via een snel en vlak parcours, dat via een groot gedeelte van de provincies Oost-Vlaanderen, Brabant en de Antwerpse Kempen loopt, bereiken we na ongeveer 170 km de Nederlandse grens ter hoogte van Kinrooi en wordt de Maas overgestoken. Via o.a. Echt en Meelick gaat het snel richting Roermond waar na de passage van de aankomstlijn een lokale ronde van 14km wordt afgelegd. Na ongeveer 215 km bereikt het peloton de finish en is de winnaar bekend.

22/8 5e etappe Roermond - Sittard

De start van deze Limburgse Koninginnenrit vindt plaats in het centrum van Roermond op de historische Markt bij het stadhuis. Het peloton zal in deze koninginne-etappe snel op zoek gaan naar de heuvelzone van Zuid-Limburg. In deze 208,5 km lange rit zitten alle bekende beklimmingen zoals Adsteeg, tweemaal de Cauberg, Geulhemmerweg, Loorberg, Camerig, Eyserbosweg, Hulsberg, Fromberg en niet te vergeten de Doodeman, de evenknie van de Keutenberg. In de finaleomloop nabij Sittard zijn de Schatsberg bij Oirsbeek, de klim op Instituut St. Pergamijn en de Bergstraße in het Duitse Hillensberg opgenomen. De finish is weer in het centrum van Sittard op de Engelenkampstraat bij het stadhuis van de gemeente Sittard-Geleen.

23/8 6e etappe Bilzen - Heers

Deze laatste etappe in lijn wordt gekenmerkt door zijn passage langs de Ardennen (het deel dat ook het decor vormt van gekende Ardense klassiekers als Waalse Pijl en GP van Wallonië). Na de ritten van vrijdag en zondag een uitstekend dessert dat zonder twijfel een niet onbelangrijk aandeel kan hebben in het bepalen van winst en verlies van deze Eneco Tour 2010. Na de start op de markt van Bilzen, (onder meer start en finishlocatie van de Ronde van België, waar Schmill won en afscheid nam) volgt een rustige aanloop richting Heers. Na een eerste passage wordt het peloton opgewarmd met een tochtje door Limburgs Haspengouw en wordt een tweede passage voorzien in Heers na ongeveer 80 km. Na de tweede passage in Heers gaat het richting Hoei waar de Muur en de beklimming van Ben-Ahin de aanzet vormen van de finale van deze rit. In de finale vinden we de Muur van Amay en Thier de Riga als laatste scherprechters op weg naar Heers waar een rechtstreekse aankomst is voorzien.

24/8 7e etappe - Individuele tijdrit te Genk

Het prachtige centrum van Genk vormt het decor voor de start en aankomst van de individuele tijdrit, afsluiter van deze Eneco Tour 2010. De start is op het stadsplein tegenover het stadhuis. Het parkoers werd uitgetekend in samenwerking met Carlo Bomans, Belgisch bondscoach en omvat een vlot lopend parkoers met een lengte van 16,5 km. In overleg met de bondscoach werd een parkoers uitgetekend dat tijdrijders toelaat om met een minimaal gebruik van de remmen het parkoers af te leggen en hen toelaat hun specialiteit maximaal te benutten. De aankomst ligt in de Centrumlaan, waardoor veel ruimte wordt geboden aan renners en publiek.

Op het podium geplaatst op het gezellige Stadsplein zullen alle laureaten worden gehuldigd.
Bron: Eneco