Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DINKELLAND ALS PARTITUUR
Slagwerker Sytze Pruiksma bewerkt het succesvolle 'Lân' tot 'Laand'

Diepenheim/Zwolle, 6 juli 2010 ­ Voor het tweede opeenvolgende jaar brengt stichting KUNSTEN OP STRAAT in samenwerking met de provincie Overijssel en Nationaal Landschap Noordoost-Twente locatietheater in het Dinkeldal. Slagwerker en theatermaker Sytze Pruiksma bewerkt samen met filmer Herman Zeilstra hun succesvolle beeldconcept 'Lân' tot de Twentse variant 'Laand': een cross-over voorstelling die muziek, film en natuur met elkaar verbindt. Van 19 tot en met 21 augustus kunnen bezoekers bij ondergaande zon op geheel nieuwe wijze kijken en luisteren naar het omringende landschap.

Na de succesvolle eerste editie van Locatietheater in het Dinkeldal met dansvoorstelling 'Wiek' van Boukje Schweigman, is nu muziek- en theatermaker Sytze Pruiksma (1972) uitgenodigd om een voorstelling te brengen in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Ging het in augustus 2009 om een bijzondere maar bestaande voorstelling, ditmaal wordt de productie helemaal aangepast aan de locatie. Slagwerker Sytze Pruiksma en filmer Herman Zeilstra zijn al een tijd bezig om film- en geluidopnamen te maken in het Dinkeldal. De filmmontage en de Dinkeldalsuite vormen samen een nieuwe editie van hun voorstelling 'Lân', die eerder succesvol te zien was op het Frysk Festival, Oerol en New Island Festival in New York. Het krijgt voor de gelegenheid de titel 'Laand' en geeft bezoekers een geheel nieuwe kijk op het omringende landschap. Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar via website en kassa van het Nationaal Muziekkwartier in Enschede en via de VVV in Oldenzaal.

> Natuur is muziek
Componist, musicus en vogelkenner Sytze Pruiksma laat het publiek in zijn voorstelling kennismaken met de manier waarop hij naar het landschap kijkt. Hij luistert naar de natuur zoals hij naar muziek luistert. In het zingen van vogels, het fluiten van de wind en een overtrekkende vlucht ganzen hoort hij melodie en compositie. Hij neemt geluiden op in de natuur en mixt deze met eigen muziek op natuurlijke instrumenten. In samenwerking met filmmaker Herman Zeilstra is het beeldmateriaal voor 'Laand' ontstaan. Ritmiek, dynamiek en herhaling in het Twentse landschap vormen de uitgangspunten voor deze partituur. Sjoerd Wagenaar heeft de mobiele unit ontworpen, die de toeschouwer zowel de omgeving als de voorstelling laat beleven. Terwijl Pruiksma de Dinkeldalsuite op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus live uitvoert, genieten bezoekers tegelijkertijd vanuit strandstoelen van de beelden van het Dinkeldal die op grote schermen worden vertoond.

> Recht naar het hart
TheaterCentraal gaf naar aanleiding van 'Lân' op Oerol een treffende omschrijving van de voorstelling: "In deze productie (...) staat de schoonheid van de Nederlandse natuur centraal. Het publiek krijgt in wisselend tempo series schilderachtige filmbeelden te zien van verschillende soorten landschappen, die Pruiksma met geluidseffecten ondersteunt vanaf een overkapt vierkant podium in het midden van twee reusachtige projectieschermen. Leidraad voor zowel de beelden als de muziek vormen de vogels en de geluiden die zij maken. Pruiksma kan er als echte vogelkenner meerdere soorten precies nabootsen. Al musicerend experimenteert hij er lustig op los. Een aardewerken kruik wordt als djembe gebruikt, een xylofoon met een strijkstok bespeeld als ware het een cello. Het is fascinerend om te zien hoe klank en beeld in deze voorstelling één organisch geheel vormen. (...) Door de zorgvuldige afwisseling van ritme, sfeer en de nauwkeurige timing van muziek en beeld weten Pruiksma en Zeilstra in deze voorstelling een ervaring te creëren die via de zintuigen direct naar het hart gaat."

> 19 t/m 21 augustus, De Lutte
'Laand' is op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus vanaf 20.45 uur te zien in De Lutte. Bezoekers verzamelen zich bij de parkeerplaats van Hotel de Grote Zwaan, Bentheimerstraat 21 in De Lutte. Vanaf daar voert een kleine wandeling naar de locatie van 'Laand', nabij boerderij Erve Middelkamp. Iedereen krijgt een strandstoel en fleecedeken en kiest een plek uit bij de grote schermen. Terwijl de zon ondergaat kan een ieder zich overgeven aan de beelden en muziek.

> Locatietheater in het Dinkeldal
Locatietheater in het Dinkeldal is een samenwerkingsverband tussen de provincie Overijssel, stichting KUNSTEN OP STRAAT en Nationaal Landschap Noordoost-Twente. De drie partijen willen een traditie neerzetten van bijzonder locatietheater op een prachtige plek in combinatie met een duurzame aanpak en uitstraling. Zo worden de promotiemiddelen op ecopapier gedrukt en worden biologisch afbreekbare bekers gebruikt. De provincie Overijssel voert een actief festivalbeleid, waarbij festivals ZwArt, KUNSTEN OP STRAAT, Deventer Op Stelten en GrensWerk artistiek en financieel worden ondersteund. Hieraan worden verbindende elementen toegevoegd, zoals 'Laand'. Samen ontstaat hierdoor een kwalitatief hoogwaardige zomerprogrammering met landelijke uitstraling. De stichting KUNSTEN OP STRAAT realiseert kunstprojecten en festivals die in het teken staan van straattheater, straatkunst of locatietheater. 'Laand' is een passende aanvulling op de 15 straattheaterdagen in heel Overijssel en talentenjacht BUITENKANS. Het Nationaal Landschap Noordoost-Twente is één van de 20 Nationale Landschappen. Het gebied wordt gekenmerkt door haar glooiende karakter, een fijnmazig netwerk van beken, veel groen en cultuurhistorische elementen als Mariakapelletjes. Met 'Laand' kunnen bezoekers prachtig (hernieuwd) kennismaken met het Nationaal Landschap.


---