Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Project `Versterking groenstructuur Stichtse Lustwarande' van start

Sparrendaal Driebergen-Rijsenburg
De gemeente hecht veel waarde aan het groene karakter van de Stichtse Lustwarande. Dit groene lint, gevormd door een aaneenschakeling van buitenplaatsen en monumenten met een parkachtige aanleg, is uniek in de provincie Utrecht.
Helaas gaat de kenmerkende groenstructuur van forse bomen, rhododendron, vijverpartijen en tuinen steeds verder verloren. Dat is zonde van het groene erfgoed dat herinnert aan de rijkdom en grandeur van weleer. De gemeente gaat op haar eigen gronden aan de slag om de groenstructuur te behouden en waar mogelijk te versterken door aanplant van nieuwe bomen en struikgroepen.

Maar ook u, als bewoner van de Stichtse Lustwarande, kunt wat doen. Om eigenaren van huizen en buitenplaatsen te helpen bij het behoud en versterking van het Stichtse Lustwarande groen, heeft de gemeente het project `Versterking groenstructuur Stichtse Lustwarande' opgezet. Eigenaren en gebruikers van historische panden, oude tuinen en buitenplaatsen kunnen zich aanmelden voor advies en een financiële bijdrage ten behoeve van behoud, herstel of aanplant van groen. Er wordt dan in overleg met u gekeken wat u kunt doen om de Stichtse Lustwarande groen en mooi te houden. Als u markante bomen of struiken wilt aanplanten, is er een mogelijkheid tot subsidie.

U kunt zich aanmelden voor meer informatie of een adviesbezoek bij de gemeente door te mailen naar: natuur-en-landschap@heuvelrug.nl. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wees er snel bij!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.