Unicef


Miljoenen kinderen lopen risico op levensbedreigende ziektes

Hulpverlening UNICEF in Pakistan in gevaar als gevolg van tekort aan financiële middelen

ISLAMABAD / GENÈVE, 17 augustus 2010 - UNICEF waarschuwt vandaag datt geldnood haar humanitaire operatie in Pakistan in gevaar brengt. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties is uiterst bezorgd over het gebrek aan fondsen voor de hulpverlening op het gebied van water en sanitaire voorzieningen. Miljoenen kinderen lopen het risico te sterven aan ziektes die door het water worden overgebracht.

"Het leveren van schoon drinkwater en adequate sanitaire voorzieningen is de sleutel tot het overleven van de miljoenen mensen die getroffen zijn door de overstromingen in Pakistan. Als we kijken naar de aantallen mensen die levensreddende hulp nodig hebben, is deze noodtoestand groter dan de Tsunami, Haïti, en de laatste aardbeving in Pakistan samen", zegt Martin Mogwanja, UNICEF vertegenwoordiger in Pakistan

"UNICEF levert dagelijks voldoende schoon water voor 1,3 miljoen mensen, maar miljoenen meer mensen hebben behoefte aan dezelfde diensten. Als we, door gebrek aan financiële middelen, niet in staat zijn om meer water te distribueren, zullen door water overgebrachte ziekten, zoals cholera en diarree, zich verspreiden. Er zullen dan doden onder de getroffen bevolking vallen. Vooral kinderen zijn zwak en kwetsbaar voor ziektes en ondervoeding", voegt Mogwanja toe.

De regering van Pakistan schat dat 20 miljoen mensen door de overstromingen zijn getroffen. Volgens de VN zijn minstens 15 miljoen mensen zijn zwaar getroffen, waarvan de helft kind is.

UNICEF maakt zich er zorgen over dat de overstromingen 'de armste van de armen' hebben getroffen. Zij zijn het minst in staat om de huidige barre omstandigheden te overleven. De belangrijkste zorgpunten hebben betrekking op door water overgebrachte ziekten, acute infecties aan de luchtwegen, huidziekten en ondervoeding. In vele getroffen regio's van Pakistan zijn de cijfers al gevaarlijk hoog.

Polio is endemisch en mazelen vormt nog altijd een bedreiging. UNICEF voert in opvanghuizen met haar partners vaccinatiecampagnes tegen de ziektes uit. Ook verstrekt de organisatie orale rehydratatiezouten (ORS), een middel om diarree te behandelen, maar ook dit middel is schaars als gevolg van de beperkte financiële middelen.

Giro 555
UNICEF Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De SHO startte een nationale inzamelingsactie voor de slachtoffers in Pakistan op giro 555. Het geld dat UNICEF Nederland daarvan ontvangt, wordt overgemaakt aan UNICEF Pakistan en draagt daar bij aan de noodhulp van de organisatie aan de slachtoffers van de overstromingen. Meer informatie over de SHO kunt u vinden op www.giro555.nl


* * * *Unicef