Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen University, 045wu, 17 augustus 2010

Wageningen University benoemt Bas Zwaan tot hoogleraar Erfelijkheidsleer

Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft met ingang van 15 september, dr. Bas Zwaan benoemd tot gewoon hoogleraar Erfelijkheidsleer. Prof. Zwaan, thans nog universitair hoofddocent Evolutionaire biologie aan de Universiteit Leiden, volgt prof. Rolf Hoekstra op die op februari 2010 afscheid nam.

Prof. Zwaan zal zich binnen zijn leeropdracht richten op het onderwijs in de fundamenten en principes van de genetica en in het onderzoek naar de genetica van evolutionaire veranderingen. In het onderzoeksprogramma zal hij zich concentreren op het samenspel van mutatie, genetische drift en natuurlijke selectie om evolutionaire veranderingen in het verleden beter te begrijpen en die van de toekomst beter te kunnen voorspellen. Met name de mechanismen van adaptaties zullen centraal staan.

Bastiaan Johannes (Bas) Zwaan (Papendrecht, 1965) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde daar in 1993, waarbij zijn voorganger Hoekstra een van zijn promotoren was. Voor zowel zijn afstuderen als zijn promotie kreeg hij het predicaat 'cum laude'. Na zijn promotie was hij postdoctoraal onderzoeker aan het University College in Londen en werd in daarna resp. onderzoeker, universitair docent en hoofddocent bij de groep Evolutionaire biologie aan de Universiteit Leiden. Voor zijn werk haalde Zwaan een aantal externe subsidies binnen, met name voor zijn onderzoek aan de evolutie van levensgeschiedenissen en levensduur en veroudering. Het onderzoek aan de interacties tussen genetica en de omgeving en de invloed op veroudering zal hij voortzetten in Wageningen. Hij heeft bovendien een groot aantal publicaties op zijn naam staan. Zwaan maakt onder meer deel uit van de Editorial Board van enkele wetenschappelijke tijdschriften en is een Council Member van The European Society for Evolutionary Biology.


Noot voor redacties