Gemeente Oldebroek


Steun voor startende ondernemers en hulp aan ondernemers

Vanuit de overheid, samenwerkende banken en Kamers van Koophandel zijn er diverse initiatieven (gestart) om steun te bieden aan startende ondernemers en hulp te bieden aan bestaande ondernemers.

´IkStartSmart©´
Het college van burgemeester en wethouders trekt tot eind 2010 geld uit om startende ondernemers te ondersteunen. Dit doet de gemeente door deel te nemen aan het project ´IkStartSmart©´, een door de provincie Gelderland en Kamer van Koophandel ontwikkeld project. Op deze manier wil het college startende en recent gestarte ondernemers in onze gemeente een steuntje in de rug geven. ´IkStartSmart©´ biedt nuttige informatie, contactpersonen, ervaren coaches, trainingen én brengt starters in contact met andere beginnende ondernemers. De uitvoering van het project is in handen van de Kamer van Koophandel. Deze verzorgt de intake en begeleidt de individuele trajecten tot en met het eindgesprek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Kamer van Koophandel Oost Nederland, Wethouder Jansenlaan 1 in Harderwijk, telefoonnummer (0341) 460 470 begin_of_the_skype_highlighting (0341) 460 470 end_of_the_skype_highlighting. Of raadpleeg de website www.ikstartsmart.nl.

Mircokrediet
Sinds 1 januari 2009 kunnen startende en doorstartende ondernemers met een goed ondernemersplan in het hele land gebruikmaken van een microkrediet tot maximaal ¤ 35.000,-, bij Qredits. Qredits is een initiatief van ABN AMRO Bank, Fortis Bank Nederland, ING Nederland en Rabobank Nederland in samenwerking met het Fonds Werken aan Wonen, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doel van Qredits is de ontwikkeling van het kleinbedrijf te bevorderen door specifieke kredietverlening- en coachingsfaciliteiten aan te bieden aan kleine ondernemers of zelfstandigen (ZZP´ers). Meer informatie over Qredits kunt u vinden op hun website www.qredits.nl of telefonisch via (0900) 7733487 begin_of_the_skype_highlighting (0900) 7733487 end_of_the_skype_highlighting (¤0,55 per gesprek).

Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)
Voor de financiële ondersteuning van ondernemers heeft de gemeente de beschikking over het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Veel ondernemers zijn echter onbekend met de mogelijkheden die het Bbz biedt. De Bbz is er voor ondernemers. Dus voor starters, zzp´ers, bestaande ondernemers en oudere ondernemers. Vanuit het Bbz kan de gemeente bijstand verstrekken voor:
- mensen met een uitkering die een eigen bedrijf willen beginnen: de ondersteuning bestaat uit maximaal 36 maanden aanvullende inkomensondersteuning en/of het verstrekken van bedrijfskapitaal als lening;
- voor zelfstandigen met tijdelijke financiële problemen: een tijdelijke uitkering die het inkomen aanvult tot bijstandsniveau en/of het verstrekken van bedrijfskapitaal als lening, onder de voorwaarde dat het bedrijf levensvatbaar is;
- oudere zelfstandigen (55+) met een niet-levensvatbaar bedrijf: inkomensaanvulling tot bijstandsniveau;
- zelfstandigen die hun niet levensvatbaar bedrijf willen beëindigen: maximaal 12 maanden aanvullende uitkering. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de sectie Sociale Zaken van de gemeente Oldebroek, telefoonnummer (0525) 638 200 begin_of_the_skype_highlighting (0525) 638 200 end_of_the_skype_highlighting.