Politie Zuid-Holland-Zuid

Stop voor het rode verkeerslicht

Start campagne 'De scholen zijn weer begonnen'

Regio, 17-08-2010 o Het Verkeershandhavingsteam van de politie Zuid-Holland-Zuid let de komende weken extra op het rijden door het rode verkeerslicht. De politie doet dat nu omdat de schoolvakanties voorbij zijn en veel scholieren dus de weg opgaan. Verkeerslichten staan op plekken om daar te zorgen voor de veiligheid op de weg. Door het rode verkeerslicht rijden is dus gevaarlijk. De boetes zijn daarom hoog.

Door rood rijden is één van de vijf speerpunten waarop de politie extra controleert. Nog even een stoplichtje pakken kan namelijk dramatische gevolgen hebben. Verkeerslichten staan op gevaarlijke of drukke kruisingen en zijn strak ingeregeld om het verkeer zo vlot mogelijk door te laten stromen. Doorrijders die het gaspedaal wat dieper intrappen om net door rood te schieten, lopen het risico om geconfronteerd te worden met bestuurders die nietsvermoedend bij groen licht optrekken. Gaat het mis, dan levert het niet alleen de bekende beelden op van totaal verwrongen autowrakken, maar vaak ook van gewonde verkeersdeelnemers. En worden fietsers of voetgangers aangereden, dan is het leed vaak niet te overzien.

Minder doorrijders
Gelukkig stoppen vrijwel alle weggebruikers wel gewoon voor het rode licht. En op kruisingen waar vaak gesmokkeld wordt, vormen roodlichtcontroles een goede remedie. Ook roodlichtcamera's zijn effectief: hangt er eenmaal zo'n camera, dan daalt het aantal doorrijders tot minder dan 1%. Niettemin is het verstandig om ook bij groen licht altijd goed te kijken of de kruising inderdaad vrij is. Maar niet bij ieder verkeerslicht staat een roodlichtcamera. Daarom gaan de medewerkers van het Verkeershandhavingsteam de komende weken extra controleren op overtredingen bij verkeerslichten.

Een bekeuring voor het rijden door het rode licht is hoog. Een automobilist moet 160 euro betalen. Bromfietsers krijgen een bekeuring van 110 euro en fietsers 60 euro. Loop je als voetganger door het rode licht dan ligt het boetebedrag op 45 euro.

Op maandag 16 augustus 2010 startte de jaarlijkse campagne De scholen zijn weer begonnen in Dordrecht. Er vond een ludieke en educatieve actie plaats op het Statenplein. Onder andere lieten de hulpdiensten daar zien hoe een ernstig ongeval afgehandeld werd. Het Verkeershandhavingsteam van de politie Zuid-Holland-Zuid levert een bijdrage aan de campagne met de controles op het rijden door het rode verkeerslicht.

Meer informatie over verkeersveiligheid en de handhaving hiervan is te vinden op de site van de politie Zuid-Holland-Zuid, www.politie.nl/zuid-holland-zuid, en dan kijken bij Unit Verkeer of bij www.verkeershandhaving.nl