Gemeente Rotterdam

na spinselmot en eikenprocessierups nu de iepenspintkever

17 augustus 2010 | rotterdam | nieuwsbericht

Na de spinselmot en de eikenprocessierups is nu de iepenspintkever actief. Tot nu toe heeft de iepziekte 180 van de 5300 iepen in Rotterdam geveld.
Iepenspintkever

Naar verwachting komen er nog tientallen bij. De hoge uitval komt waarschijnlijk door het zachte najaar van 2009. Hierdoor is de iepenspintkever nog tot laat in 2009 actief geweest en heeft de iepziekteschimmel zich langer kunnen verspreiden. Een late besmetting van iepen maakt dat de voorjaarsprik tegen de iepziekte te laat komt, met meer zieke iepen als gevolg. Ook Hoogvliet is getroffen door dit verschijnsel.

Zieke iepen moeten snel gerooid worden. In het openbaar groen van Hoogvliet is dat inmiddels gebeurd, maar particulieren zijn zelf verantwoordelijk voor het weghalen van de aangetaste bomen.

Kenmerken
De kenmerken van de iepziekte zijn dat het blad van de iep van geel naar bruin verkleurt en afvalt. Dit proces begint bij één tak en kan zich in een paar weken verspreiden over de hele kroon. Opvallend zijn de zogenaamde vaantjes. Dit zijn kale takken waar nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden zitten.

Vragen en meldingen
Voor vragen of meldingen kan er contact opgenomen worden met de Werf, Kapershoekseweg 24, tel. 010-2310840. Voor meer informatie is er een brochure over boomziekten `Bomen in Rotterdam: een gezamenlijke zorg'. Deze brochure is opvraagbaar via info@gw.rotterdam.nl.