Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Geslaagde promotiedag WMO

dankzij vlechtwerkers

Op donderdag 5 augustus bezochten vlechtwerkers van de Wmo-pilot winkelcentrum Keizerswaard om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wmo-pilot bij bewoners van IJsselmonde te promoten. Deze promotiedag voor de Wmo was een succes.

De vlechtwerkers stonden met hun stand bij Bram Ladage en konden daar een constante stroom 50-plussers te woord staan. Posters met prikkelende kreten trokken de aandacht van nieuwsgierige winkelcentrumbezoekers. Daarop werden ze door de vlechtwerkers aangesproken om te horen wat ze er van vonden. En natuurlijk of ze wisten wat de Wmo betekent en wat die voor hén kan betekenen. Er werd verteld wat het doel was van de vlechtwerkmethode: één uitgebreid intakegesprek en dan direct duidelijk krijgen welke ondersteuning iemand nodig heeft om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven.

Boodschappen doen
Een krantenartikel op de voorpagina van De Echo bleek goed gelezen te zijn. Want hierdoor konden de vlechtwerkers nadere informatie geven en konden ze mensen doorverwijzen naar de VraagWijzer voor een intakegesprek. De vier vlechtwerkers hebben de hele dag door zeker 60 mensen kunnen spreken. Er zijn vijf mensen direct genoteerd voor het vlechtwerk en twee potentiële vrijwilligers die bijvoorbeeld op bezoek kunnen gaan bij mensen die nog moeilijk de deur uit komen, of samen boodschappen doen.

Burenhulp leeft
Het viel op dat burenhulp gelukkig nog leeft in IJsselmonde. Want dat is immers een prima basis om lang zelfstandig te kunnen blijven wonen. Verder kwamen nogal wat mensen vertellen dat ze het Dienstencentrum misten. Een van de bezoekers gaf zelfs aan nog steeds de dansclub van het oude buurtcentrum Tuinenhoven te missen. Verder werden er klachten gemeld over de begaanbaarheid van wegen voor rolstoelers en rollatorgebruikers. Vragen over het CAK, zorgaanbieders, een indicatie voor huishoudelijke hulp, verhuizen naar een passende woning en steun voor mantelzorgers kwamen ook aan de orde. Of heel simpel de vraag waar je nieuwe bandjes voor de rollator kan aanvragen.

Ideeën
Maar niet allen stelden 50-plussers vragen, ze opperden ook veel ideeën leven over de maatschappelijke ontwikkelingen. Zo deed een van de bewoners een suggestie naar aanleiding van het dreigende verdwijnen van de rollator uit het ziekteverzekeringspakket. Ze stelde voor niet meer gebruikte rollators na te laten kijken en zo nodig te repareren voor hergebruik, want nu verdwijnt er onnodig veel in magazijnen. Een bewoonster van Lombardijen zoekt een mogelijkheid voor de opening van een Van Harte restaurant in Lombardijen, zodat mensen zeer betaalbaar samen kunnen eten in de strijd tegen de eenzaamheid. Opvallend was dat er ook heel wat ouderen van buiten IJsselmonde, waaronder veel ex-IJsselmondenaars, naar de Keizerswaard komen voor de gezelligheid en het comfort. Het is wat dat betreft echt een dorpsplein.

Gemist
Bewoners van de wijk IJsselmonde die de promotiedag hebben gemist, of geen kans hebben gehad één van de vlechtwerkers te spreken kunnen altijd via Vraagwijzer een intakegesprek aanvragen. VraagWijzer is gevestigd aan de Grote Hagen 88 en het telefoonnummer is 482 11 00.