Ingezonden persbericht


Persbericht

Winnaar Thonet Mart Stam Prijs opgenomen in Thonet EXP collectie

Beesd, 17 augustus 2010 - Creatieve talenten met verfrissende, innovatieve ideeën, dingen met hun ontwerp voor een stoel mee aan de vierde Thonet Mart Stam prijs, een initiatief van vakblad de Architect en meubelproducent Thonet. Deze prijs, genoemd naar de pionier op het gebied van modern meubeldesign, bestaat uit een geldbedrag van ¤ 5.000 en de speciaal ontworpen Thonet Mart Stam Award. De ingeschreven ontwerpen kunnen tot en met 27 augustus worden ingezonden. Het winnende ontwerp wordt bovendien opgenomen in de Thonet EXP collectie. Thonet EXP is in april van dit jaar gelanceerd en geeft talentvolle ontwerpers de kans met Thonet samen te werken en op experimentele wijze hun product te ontwikkelen en te produceren. Het geeft Thonet de mogelijkheid met zeer uiteenlopende ontwerpers en ontwerpen in aanraking te komen en het experimentele traject te begeleiden. Afhankelijk van de reacties uit de markt, kan een EXP product in de vaste collectie van Thonet worden opgenomen. De stoe l VouwWow waarmee Maartje Nuy en Joost van Noort in 2009 de Thonet Mart Stam Prijs wonnen, is opgenomen in de Thonet EXP collectie.

Beoordeling en jury

De beoordeling vindt plaats in twee ronden. In de eerste ronde wijst de jury, bestaande uit Bertjan Pot, Wieki Somers, Carlijn Kriekaard en Harm Tilman (secretaris), drie nominaties aan. Iedere nominatie wordt 'geadopteerd' door een van de juryleden en in de daaropvolgende maanden onder de vlag van Thonet EXP verder uitgewerkt. Tijdens de prijsuitreiking op donderdag 25 november 2010 in Gebouw De Bazel te Amsterdam presenteren de inzenders en de juryleden de genomineerde ontwerpen. Het bij de uitreiking van de prijs aanwezige publiek kiest vervolgens de winnaar van de Thonet Mart Stam prijs 2010.

Criteria deelname

Gevraagd is een stoel te ontwerpen, geschikt voor op kantoor of in de woning. Het ontwerp moet geschikt zijn voor het maken van een prototype. De inzending moet bestaan uit één tot drie ontwerptekeningen op A3 formaat (in tweevoud) en een 3D model op ware grootte (in enkelvoud). Het ontwerp moet zijn gemaakt in de periode 1 augustus 2009 - 31 juli 2010.

Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van de stoel. Een ander aandachtspunt is het materiaalgebruik. Een belangrijke eis is dat het ontwerp door Thonet moet kunnen worden geproduceerd. De firma Thonet is gespecialiseerd in de toepassing van staal, hout en meubelstoffering. Zie ook: www.lai2010.nl

Einde bericht

Aanvullende informatie

Over Thonet EXP

Thonet introduceerde in april dit jaar Thonet EXP. Experience staat voor het ruim 190 jaar ervaring hebben met het verwerken van verschillende materialen, het werken volgens verschillende productiemethoden en het krijgen van reacties uit de markt. Experiment laat zien dat Thonet voortdurend bezig is met productontwikkeling en altijd open staat voor nieuwe experimentele wijzen van produceren en Exposure staat voor publiciteit voor de betrokken talentvolle ontwerpers.

Thonet heeft ruim 190 jaar ervaring met het ontwikkelen en produceren van meubels en het werken met vele soorten materialen. Met Thonet EXP laat het bedrijf zien nog steeds moderne en innovatieve producten te ontwikkelen. Thonet EXP geeft zowel de ontwerper als Thonet de kans veel te leren over het werken met nieuwe materialen, experimentele productiemethoden en eigentijdse, bijzondere ontwerpen.

In de Thonet EXP collectie kan het zijn dat van een product slechts één of enkele exemplaren worden geproduceerd. Alle Thonet EXP producten worden in deze experimentele fase handmatig geproduceerd. Hierdoor is het niet nodig om in deze fase te investeren in machines. Afhankelijk van de reacties uit de markt, kan een EXP product in de vaste collectie van Thonet worden opgenomen. Op dit moment werkt Thonet samen met Eva Malschaert aan de stoel 'Embraced', met Marian Duijvestijn aan de stoel 'GRTZ' en met Maartje Nuy en Joost van Noort aan de stoel 'VouwWow' (winnaar Thonet Mart Stam prijs 2009). Thonet ziet veel kansen in deze drie producten, welke op dit moment in de fase van vooronderzoek zitten.

Over de Thonet Mart Stam prijs
Deze jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor ontwerpers draagt de naam van Mart Stam, de in 1899 in Purmerend geboren, toonaangevende architect en vormgever, die met stalen buizen experimenteerde en de uitvinder is van het sledeframe, ook wel de Freischwinger genoemd. Zijn basisidee van de sledestoel wordt nogal eens de belangrijkste meubelinnovatie van de 20ste eeuw genoemd. In 1931 startte bij Thonet in Duitse Frankenberg de productie van de S 43, een stoel die tegenwoordig behoort tot de klassiekers van de stalen buismeubelen.

De stoel is ruim 75 jaar onafgebroken in productie bij Thonet en is nog altijd één van de bestsellers uit de collectie. 'Om steeds nieuwe, moderne producten aan haar collectie toe te voegen, is Thonet continu op zoek naar talent en naar vernieuwende ontwerpen. Deze jaarlijkse prijs geeft Thonet de kans met ontwerpers in contact te komen en stimuleert ontwerpers om hun ontwerpen voor te leggen aan experts en daarmee educatieve feedback te krijgen', aldus Frans M. Bruinsma, directeur van Thonet B.V. in Nederland.