Universiteit Leiden

Studente debuteert met scriptie

Oud-masterstudent Wijsbegeerte van een Bepaald Wetenschapsgebied Deborah Klaassen debuteert dit najaar bij Prometheus als schrijfster. Haar debuut schreef ze bij wijze van scriptie ter afsluiting van een masteropleiding Creative Writing van schrijfster Fay Weldon in Londen.

Fay Weldon

Klaassen: 'Ik volgde de opleiding als onderdeel van mijn Leidse master Wijsbegeerte van een Bepaald Wetenschapsgebied (Geesteswetenschappen). Mijn scriptie voor de cursus was een roman - in het Engels.' De bijna 80-jarige schrijfster Fay Weldon, in de jaren zeventig in Nederland een bekende naam tijdens de feministische golf, was een van Klaassens docenten. Weldon was zozeer onder de indruk dat Klaassen het manuscript naar Uitgeverij Prometheus stuurde. Binnen een week kwam er een positieve reactie. Klaassen nam ijlings het vliegtuig naar Amsterdam om aldaar het uitgeefcontract te tekenen.

Horror

Klaassen: 'Ik ontdekte tijdens de cursus dat ik talent heb voor horror. De hoofdpersoon is een vrolijk meisje dat na haar eindexamen voor een jaar naar Londen verhuist om als au pair te werken. Ze hoopt op shoppen, daten, en hier en daar een likje glamour, maar komt in een duister plot terecht.'

Vertaling

Klaassens afstudeerscriptie wijsbegeerte richtte zich op de vertaaltheorie van Walter Benjamin. 'Hoe langer ik me bezig hield met de vraag wat een goede vertaling is, hoe meer ik ervan doordrongen raakte dat ik in elk geval niet in staat was om goed te vertalen.' Toch nam Klaassen zelf de vertaling ter hand. 'Als filosoof zou ik niet willen zeggen dat het een goede vertaling is geworden, maar dat is niet erg. Als het maar een goed boek is. Eigenlijk heb ik het opnieuw geschreven in het Nederlands - en het is beter geworden dan de eerste versie, al zeg ik het zelf.' En zo debuteert Klaassen in oktober met Bek Dicht en Dooreten'.

Tweede boek

Klaassen bleef in Londen en werkte tot 13 augustus als copywriter bij Arena Quantum, een mediabedrijf in het hartje van de stad. Ze had de smaak van het schrijven echter te pakken en begint, na opzegging van haar veeleisende baan, aan een tweede boek. Levend van haar spaargeld.

Link

Masterprogramma Wijsbegeerte van een Bepaald Wetenschapsgebied (Engelstalig)

(13 augustus 2010/Corine Hendriks)