GRAFICART viert 65 jaar 'Suske en Wiske'

17/08/2010 18:06

Mortierbrigade

Ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de creatie van "Suske en Wiske" in 1945, de belangrijkste stripreeks van Willy Vandersteen plant Standaard Uitgeverij (Antwerpen), en ook andere Vlaamse en Belgische instanties en organisaties allerlei uitgaven en evenementen om dit te vieren. Ook Graficart heeft verschillende plannen die op haar webwinkel www.graficart.be aangekondigd worden.

Graficart (www.graficart.be) bedenkt, ontwerpt en verkoopt artistiek hoogstaande prenten en andere toepassingen over en door de Belg Willy Vandersteen (1913-1990). Vandersteen wordt algemeen erkend als eerste en grootste striptekenaar, scenarist en humorist van de Lage Landen tot op heden - met een internationale uitstraling (vooral door zijn werk voor het weekblad "Tintin" van Hergé), met meer dan 160 miljoen verkochte albums in binnen- en buitenland in meer dan 20 talen waaronder een vijftigtal albums in het Chinees.

Zijn meest bekende personages zijn Suske en Wiske (Frans: Bob et Bobette, Engels: Luke & Lucy, Duits: Ulla und Peter, Spaans: Bob y Bobet, Chinees: Bo bu & Bo be te, etc...).

Studio Vandersteen werkt twintig jaar na de dood van de stripkunstenaar nog steeds op volle toeren en in dezelfde geest, met jaarlijks minimaal vier nieuwe stripalbums. Graficart echter richt zijn spotlichten liever op de periode waarin de meester zelf zijn oorspronkelijkste werk afleverde - in de jaren veertig, vijftig en zestig, wat niet wegneemt dat recentere items ook aan bod komen.

Sinds 2000 heeft Graficart ondermeer acht zeefdrukken uitgebracht van bekende covers, daarnaast heruitgaven van zeldzaam geworden kalenders uit de jaren '50. Begin 2006 verscheen er een boek van de hand van Luk Guillaume, "Willy Vandersteen, de interviews, de foto's", een standaardwerk dat in de media unaniem werd besproken als het beste en leukste boek dat over Willy Vandersteen verscheen. Er bestaan verder nog prentkaarten, historische foto's, digitale prenten en reuzengrote canvas-afdrukken.

Bij de start van hun webwinkel midden vorig jaar lanceerden ze tal van nieuwe uitgaven, te vinden op www.graficart.be. Nieuwe en exclusieve projecten staan voor 2010 op stapel.

Graficart bestaat uit de Belgische grafisch ontwerpers Luk Guillaume (echte naam van rockmuzikant Luk Vankessel - zie de klassieker "Hotel Paradiso") en Michel Vanbeneden. Deze laatste is de schoonzoon van Willy Vandersteen, getrouwd met zijn dochter Christiane.

Graficart

Luk Guillaume

Privaatweg 3, 3011 Wijgmaal, België

Tel: +32 16 262730

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel