Socialistische Partij

EU moet geen eigen belasting heffen

10-08-2010 * "EU moet niet belasten maar bezuinigen", dat zegt SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel in reactie op de aangekondigde plannen van de Europese Commissie voor Europese belastingen: "We hebben niets tegen Europese coördinatie van belastingen. Zo zijn we sterk voorstander van een minimale vennootschapsbelasting om belastingconcurrentie tegen te gaan. Maar verder moet de Europese bemoeienis met belastingen niet gaan."

Harry van Bommel Van Bommel hekelt de Europese Commissie die hiermee haar inkomsten probeert veilig te stellen nu diverse lidstaten, waaronder Nederland, willen bezuinigen op hun EU-bijdrage. Overheden betalen dan misschien minder, maar de burger betaalt alsnog de rekening. Van Bommel: "De Europese Commissie weigert de broekriem aan te halen en geeft dit jaar zelfs meer uit, terwijl in alle lidstaten flink wordt bezuinigd. In plaats van op creatieve wijze haar inkomsten veilig te stellen zou de Commissie er eens werk van moeten maken de grote verspilling in de EU aan te pakken. Ze bewijst hiermee weer eens een arrogant bolwerk te zijn dat ver staat van de burgers in de EU."

Eind vorig jaar lekten al plannen van de Commissie uit voor Europese belastingen, waaronder zelfs een belasting op sms-berichten. De Tweede Kamer gaf toen brede steun aan een motie van Van Bommel waarbij het kabinet aangaf zich tegen Europese belastingen te keren. Van Bommel is dan ook teleurgesteld in het kabinet: "Er waren vele andere lidstaten, zoals Duitsland, die zich ook tegen die plannen keerde. Het kabinet is er blijkbaar niet in geslaagd om met hen de Europese Commissie ervan te overtuigen deze onzinnige voorstellen meteen door de papierversnipperaar te halen. Kennelijk denkt de Commissie nog steeds dat haar plannen kans maken. Het kabinet moet flink aan de bak om zijn boodschap duidelijker over te brengen." Van Bommel heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld waarin hij de minister van Buitenlandse Zaken daartoe oproept.