Haarlem Jazzstad met o.a. James Carter, Michiel Borstlap en Relax

01/07/2010 11:25

Haarlem Jazzstad

Haarlem, 1 juli 2010- In het centrum van Haarlem wordt van woensdag 18 tot en met zondag 22 augustus de 30ste editie van Haarlem Jazzstad gehouden. Het evenement is een van de grootste gratis festivals van Nederland en trekt doorgaans tienduizenden bezoekers. De absolute ster is de Amerikaanse saxofonist James Carter op zaterdagavond. Haarlem Jazzstad begint op woensdag 18 augustus met een optreden van de Haarlemse zangeres Josee Koning. Donderdag 19 augustus staat de programmering volledig in het teken van pianist en eregast Michiel Borstlap. Met muzikanten uit twaalf landen is Haarlem Jazzstad in 2010 internationaler dan ooit. Hun leeftijd loopt uiteen van 10 tot 80 jaar.

Haarlem Jazzstad heeft ten opzichte van vorig jaar diverse wijzigingen doorgevoerd. Zo komt er op de Grote Markt geen tent meer, maar een open podium zodat meer mensen van de optredens kunnen genieten. Verder is de exploitatie van de horeca in handen van Haarlemse ondernemers gegeven. De ontvangst van gasten en sponsors gebeurt met ingang van dit jaar in de Vishal aan de Grote Markt. Nieuw is ook de aanwezigheid van Haarlem Jazzstad op Twitter: http://twitter.com/HaarlemJazzstad.

Wat niet verandert, is de kwalitatief uitstekende programmering. Josee Koning (Braziliaanse jazz) verzorgt woensdagavond 18 augustus de aftrap. Zij doet dat samen met Jeroen Vierdag (bas), Enrique Firpi (drums) en de internationaal vermaarde Braziliaanse gitarist Diego Figueiredo. Aansluitend treden tijdens de eerste avond saxofonist Piet Noordijk en The Beets Brothers op.

Donderdag 19 augustus is pianist Michiel Borstlap eregast. Hij opent met een solo-optreden en speelt diverse nummers van zijn nieuwe cd 'Solo 2010' waarop hij jazz en klassiek samenbrengt. Daarna sluiten Mary Davis jr. en haar band aan. Borstlap beschouwt haar als een van de beste Nederlandse zangeressen op het gebied van jazz, urban, soul en r & b. De Michiel Borstlap Band zorgt voor een swingend vervolg.

Op vrijdag 20 augustus staat de Haarlemse pianist (blues en boogiewoogie) Dirk Jan Vennik geprogrammeerd. Met aan zijn zijde zangeres Mieke Stemerdink (van vroeger De Gigantjes). Andere namen: Anthony Joseph & The Spasm Band, de Ghanese zanger Gyedu Blay Ambolley en Rilian & The Rocket Band.

Op zaterdag 21 augustus wordt het programma afgesloten door de Haarlemse band Relax (funk, soul en hiphop). Deze band zette Haarlem Jazzstad drie jaar geleden in vuur en vlam. Daarna brak - mede door het vertrek van trompettist Colin Benders die zijn succesvolle project Kyteman begon - een stillere periode aan. Samen met diverse special guests zorgt Relax op zaterdag voor een uitbundige afsluiter. Eerder op de avond komt de Amerikaanse saxofonist James Carter aan bod met de Surinaams-Nederlandse Jazzgroep De Nazaten.

Haarlem Jazzstad eindigt zondag 22 augustus met een Super Sunday Jamsession. Onder leiding van pianist Peter Beets zetten o.a. James Carter (sax), Rueben Rogers (bas), Greg Hutchinson (drums), Ben van den Dungen (sax), Rik Mol (trompet) en Eric Ineke (drums) hun beste beentje voor.

Het volledige programma van Haarlem Jazzstad is te vinden op www.haarlemjazzstad.nl. Op vrijdag en zaterdag zijn er behalve op het podium op de Grote Markt ook optredens op diverse pleinen in hartje Haarlem.





http://www.haarlemjazzstad.nl