Gemeente Brummen


Gemeente zegt huurovereenkomst met Turbulas op

(Oorspronkelijke publicatie datum: 18-08-2010)

Het college van B&W heeft dinsdag 17 augustus 2010 schriftelijk de huurovereenkomst met korfbalvereniging Turbulas opgezegd. Sinds de opening van het gemeentelijk sportpark De Hazenberg (eind jaren zeventig) maakt deze Brummense vereniging gebruik van het sportpark. Vanaf 2008 is de gemeente al in overleg met de vereniging over de huurovereenkomst. Dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid, waardoor de gemeente genoodzaakt is de overeenkomst op te zeggen met ingang van 1 september 2010. Omdat er sprake is van een opzegtermijn, eindigt de huurovereenkomst op 1 september 2011.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende ontwikkelingen geweest in onze gemeente rondom de tarieven voor (sport)verenigingen die gebruik maken van gemeentelijke accommodaties. In 2004 besloot de gemeenteraad om een nieuwe, meer rechtvaardige tarievenberekening op te stellen. Toekomstige tarieven zouden moeten worden gebaseerd op een integrale kostprijsberekening. Dat wil zeggen dat de gemeente de kosten die worden gemaakt voor alle sportaccommodaties op een transparante en eenduidige manier doorberekent naar de gebruikers.

Faseren en compenseren
Na intensief overleg met de verenigingen heeft de gemeenteraad in 2007 unaniem de tarievennota vastgesteld. Omdat de raad constateerde dat de buitensportverenigingen met hogere kosten zouden worden geconfron-teerd, is besloten deze verenigingen een compensatie toe te kennen voor de (hogere) energielasten. Ook is besloten om de veranderingen in de kosten gefaseerd in te voeren in een periode van drie jaar (2008 tot en met 2010).

Nieuwe overeenkomsten
Naast het doorberekenen van de nieuwe tarieven, gebaseerd op de tarievennota, heeft de gemeente alle be-trokken sportverenigingen nieuwe huurovereenkomsten voorgelegd. In de afgelopen jaren is er immers veel veranderd op de gemeentelijke sportparken. Met uitzonderling van Turbulas hebben alle verenigingen de nieu-we overeenkomsten ondertekend.

De oude huurovereenkomst met korfbalvereniging Turbulas dateerde uit 1988. Een groot aantal ontwikkelingen hebben zich sindsdien voorgedaan op sportpark De Hazenberg. Zo is in 1998 de kleed- en wasgelegenheid in eigen beheer overgedragen aan Turbulas en is na de herinrichting van het sportpark in 2006 een kunstgras korfbalveld in gebruik genomen. Deze wijzigingen zijn verwerkt in de nieuwe huurovereenkomst die op 23 september 2008 aan de vereniging is aangeboden. Ons beleid is er zeker niet op gericht om sportverenigingen in moeilijkheden te brengen. Het gemeentebestuur betreurt het dan ook dat de Brummense korfbalvereniging, ondanks veelvuldig overleg in de afgelopen twee jaar, niet is overgegaan tot het ondertekenen van de nieuwe overeenkomst.