Vogelbescherming Nederland


Nieuws augustus 2010

Bezwaar tegen nieuw recreatiepark bij Nationaal Park Lauwersmeer Woensdag 18 augustus 2010
De provincie Friesland heeft een Natuurbeschermingswetvergunning verleend voor de bouw van een recreatiepark aan de zuidgrens van Nationaal Park Lauwersmeer. Vogelbescherming heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Het recreatiepark is gepland aan de grens van broed- en foerageergebieden in het zuidelijk deel van het Lauwersmeer. Het park moet plaats bieden aan 350 recreatiewoningen met 1960 slaapplaatsen. Het zal daarom leiden tot toename van recreatie in het Lauwersmeer. Uit onderzoek blijkt dat deze toename alleen dán niet schadelijk is voor de vogels als de padenstructuur in het gebied wordt aangepast. Maar dat gaat niet gebeuren.

Het Lauwersmeer is een vogelgebied van internationaal belang. Jaarlijks strijken er vele duizenden vogels neer voor rust en voedsel. Ze broeden er, brengen er de winter door of gebruiken het gebied als tussenstation op hun trekroute. De zuidkant van het gebied is relatief rustig. Van die rust profiteren soorten als kluut, grauwe kiekendief, bruine kiekendief, roerdomp, velduil, paapje en zeearend. De zeearend deed er dit jaar zelfs een eerste serieuze (maar helaas mislukte) broedpoging. Met veel van de genoemde vogelsoorten gaat het momenteel niet goed.

Om de rust in het zuidelijk deel van het Lauwersmeer te behouden, heeft Staatsbosbeheer samen met het Overlegorgaan Nationaal Park Lauwersmeer zoneringsbeleid voor recreatie vastgesteld. Dit beleid maakt onderscheid tussen `rustige' en `drukke' gebieden in het Lauwersmeer. In de `drukke' gebieden is plaats voor (verblijfs)recreatieve ontwikkelingen. De planlocatie voor het recreatiepark ligt in `rustig' gebied. Juist ook omdat er alternatieven mogelijk zijn, had de provincie geen vergunning moeten verlenen. Naast Vogelbescherming hebben ook Staatsbosbeheer en Milieufederatie Friesland bezwaar ingediend.