Rode Kruis Vlaanderen

Hoeveel kost het om een maand voedselhulp te geven aan een Pakistaans gezin?

Vandaag is de Benelux Relief ERU (Emergency Response Unit, noodhulpteam) vanuit Zaventem vertrokken naar Islamabad. In de komende dagen trekken zij in konvooi door naar Multan, in de zwaar getroffen provincie Punjab. Het vierkoppige team zal de Pakistaanse Rode Halve Maan (PRHM) bijstaan op logistiek vlak, meer bepaald voor de evaluaties van de noden, de selectie van de begunstigden alsook de planning en organisatie van de verdeling van noodhulpgoederen en voedsel. (noot voor de redactie : rechtenvrij fotomateriaal beschikbaar, zie verder).

De concrete hulp van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan

De PRHM heeft dank zij zijn 130.000 vrijwilligers en 25 mobiele medische units aan 350.000 mensen noodhulpgoederen kunnen leveren en heeft al meer dan 31.000 mensen verzorgd.

Medische hulp
De medische verzorgingen omvatten voornamelijk : infecties van de luchtwegen, huidaandoeningen, schurft en diarree.

Voedselhulp
De PRHM koopt lokaal voedsel aan om in totaal 40.000 families (dit zijn 280.000 mensen) te kunnen voeden.

Een voedselpakket (âfood basketâ) voor 1 maand voor een familie van 7 personen, rekening houdend met lokale voedselgewoonten, bestaat uit de volgende ingrediënten :

- Bloem (50kg per zak)

- Rijst (20kg per zak)

- Linzen (25kg per zak)

- Kookolie (15 liter) of ghee (15 kg, ghee is een soort van lokale boter)

- Suiker (5 kg)

- Tee (1 kg)

- Zout (1 kg)

- Lege jute reservezak

De kostprijs bedraagt 75 euro per pakket. Om 40.000 families gedurende
1 maand in leven te houden is dus niet minder dan 3 miljoen euro nodig.

Andere noodhulpgoederen
Bij de andere noodhulpgoederen horen tenten, afdekzeilen, dekens, jerry cans, hygiënekits, keukensets en compacte kookstoven

Het Rode Kruis roept de Vlaamse bevolking op tot steun De omvang van de ramp vereist op korte en lange termijn bijzonder grote inspanningen qua noodhulp en heropbouw. Er komen echter onvoldoende giften binnen om de Pakistaanse bevolking en de noodhulpoperaties voldoende te kunnen ondersteunen. Daarom roept het Rode Kruis de Vlaamse bevolking op om zich solidair te tonen met de slachtoffers en om een gift te doen op het rekening nummer 000-0006566-67 met melding âPakistanâ.

Mechelen, 18 augustus 2010