MKB-Nederland

Grote voorzichtigheid bij `naming and shaming' bedrijven

18 augustus 2010
Grote voorzichtigheid bij `naming and shaming' bedrijven

Toezichthouders zullen terughoudend zijn bij de `naming and shaming' van bedrijven. `Het onterecht aan de schandpaal nagelen kan tot grote schade leiden voor een bedrijf', reageren MKB-Nederland en VNO-NCW op een bericht in het Financieele Dagblad van vandaag.

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag dat veel toezichthouders de wens hebben om vaker en sneller namen van bedrijven die ze in beeld hebben publiekelijk bekend te maken. MKB-Nederland en VNO-NCW sluiten deze wijze van bekendmaken niet uit, maar willen wel dat hier harde voorwaarden voor gelden. Zo zou de procesgang al afgerond moeten zijn. Anders bestaat het gevaar dat een hele branche onterecht in een verkeerd daglicht wordt gezet. `Achteraf is dat niet meer te repareren,' stellen de werkgeversorganisaties. Een toezichthouder moet daarom erg zeker zijn van zijn zaak.

Ook moet de bekendmaking van de bedrijven een doel dienen. Anders kunnen toezichthouders één van de vele andere middelen, die zij tot hun beschikking hebben, inzetten. Zoals het stilleggen van een bedrijf of het opleggen van boetes.

> artikel FD