Plan Nederland

Helft van de opvangkampen nu ook overstroomd

18 augustus 2010

De overstromingen in Pakistan breiden zich steeds verder uit in zuidelijke richting. De helft van de opvangkampen voor de ontheemden moest halsoverkop worden geëvacueerd vanwege het stijgende water. De kampen worden verplaatst naar hoger gelegen gebieden. Ook de overstromingen en dreigende overstromingen in de provincies Sindh en de zuidelijke Punjab hebben een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gebracht. Ruim 20 miljoen Pakistani zijn getroffen door deze humanitaire ramp.

Duizenden vluchtelingen hebben geen onderdak en zoeken een veilig heenkomen, langs de kant van de weg en op de weinige droge plekken die er zijn. Plan heeft het crisiscentrum in de inmiddels geëvacueerde stad Muzaffarghar verlaten en opereert nu vanuit Multan. Plan-teams hebben zich aangesloten bij de stroom vluchtelingen om ook onderweg hulp te bieden.

Ontelbare vluchtelingen hebben hun vee en andere bezittingen achter moeten laten. Zij hebben niets meer om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook de bijna anderhalf miljoen hectare ondergelopen landbouwgrond in de Punjab doet het ergste vrezen voor de voedselzekerheid voor de komende maanden. De oogst is verwoest en de Punjab is de `broodmand' van Pakistan. "Deze ramp treft ons in de oogsttijd", zegt Rashid Javed, Plan-landendirecteur in Pakistan. "Gezien de enorme omvang van de schade door water en modder moeten we rekening houden met voedseltekorten in de komende maanden."

Plan steunt in het rampgebied zo'n 100.000 getroffen families, onder meer met onderdak, voedsel, veilig drinkwater en gezondheids- en hygiënekits.

Help ook en doneer nu voor Pakistan

""
4dingen_campagnemeisje.jpg