Gemeente Alphen aan den Rijn

is open!

De Fietsappel is open!

Woensdag 18 augustus is de Fietsappel geopend, een onbewaakte fietsenstalling in het stationsgebied van Alphen aan den Rijn waar reizigers en bezoekers gratis hun fiets kunnen stallen. Het iseen gebouw van staal met meerdere verdiepingen in de vorm van een appel. In de stalling kunnen ca. 970 fietsen gestald worden.

Wethouder Hans Groen in t Wout zei tijdens de officiële opening trots te zijn op deze
fietsenstalling. Nette parkeervoorzieningen voor fietsen in de omgeving van het station is in
vrijwel elke gemeente in Nederland een probleem. Alphen aan den Rijn heeft nu een
bijzondere oplossing voor dit probleem: de Fietsappel. Met de bouw van de Fietsappel
hebben wij een uniek stukje stadsgezicht gecreëerd. Het is een blikvanger in ons
stationsgebied.

De Fietsappel is ontworpen door de heer Wytze Patijn van Kuiper Compagnons. Het concept is ontleend aan een kunstwerk van een appel. De doorgaande vloer heeft de vorm van een spiraal, welke in een appelvormig model resulteert. Omdat het een onbewaakte fietsenstalling is, is ervoor gekozen de stalling zo open mogelijk te maken ter bevordering
van de sociale controle en het stimuleren van het gevoel van veiligheid.

Voor het stallen van fietsen kunnen reizigers en bezoekers kiezen uit meerdere locaties. Onder het stationsplein, in De Verbinding is een bewaakte fietsenstalling, waar 1.280 fietsen gestald kunnen worden. Daarnaast zijn er twee onbewaakte fietsenstallingen: De Fietsappel (970 plaatsen) en Kerk en Zanen (600 plaatsen). De huidige stallingsplaatsen langs het perron en aan de Dwarsligger blijven nog enige tijd gehandhaafd.

© Gemeente