Politiebond ACP

18 augustus 2010

Strandrellen Hoek van Holland: een jaar na dato

Een jaar na dato zijn de strandrellen in Hoek van Holland, vooral in de media, onderwerp van gesprek. De ACP vindt het daarbij belangrijk dat er gekeken wordt naar het evenementenbeleid in de steden. Dat moet worden aangepakt. Daarom pleit de ACP voor een onafhankelijk onderzoek door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV). "Een incident zoals in Hoek van Holland kan niet worden voorkomen, maar de risico's op herhaling kunnen wel verkleind worden", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

"Een incident zoals in Hoek van Holland kan niet worden voorkomen, maar de risico's op herhaling kunnen wel verkleind worden", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Na de strandrellen in Hoek van Holland, zondag precies een jaar geleden, heeft het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement een onderzoek gedaan naar de procesgang rond de rellen. Naast de uitkomsten van dit onderzoek presenteerde het COT ook een aantal aanbevelingen. Mede op basis daarvan hebben verschillende steden hun evenementenbeleid aangepast. Volgens de ACP moet hier nog eens kritisch naar gekeken worden. "Een incident zoals in Hoek van Holland kan niet worden voorkomen. Maar we kunnen de risico's op herhaling wel verkleinen. Een onderzoek van de IOOV moet uitwijzen of en wat gemeenten hebben geleerd van de gebeurtenissen in Hoek van Holland", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Maatregelen

De ACP heeft bovendien duidelijke ideeën over hoe die risico's verkleind kunnen worden. De adviezen die de politie aan burgemeesters geeft over de vergunningsaanvragen voor evenementen moeten bijvoorbeeld openbaar gemaakt worden. Op deze manier kunnen burgers zelf ook een inschatting maken van de risico's bij evenementen. Daarnaast pleit de ACP voor een landelijke richtlijn, een toetsingskader voor de veiligheidsnorm van evenementen. De ACP zal deze maatregelen op korte termijn in het landelijk overleg met de minister van Binnenlandse Zaken bespreken. Bovenstaand verhaal staat vanavond ook centraal in de uitzending van EenVandaag (Ned.1, 18.15 uur).

Uitzending Nova

In de uitzending van NOVA op dinsdag 17 augustus was overigens aandacht voor het verhaal van de ouders van Robby van der Leeden die bij de strandrellen in Hoek van Holland door een politiekogel om het leven kwam. De advocaat van de familie Van der Leeden vindt dat de politiemensen die betrokken waren bij de dood van de Rotterdamse jongen alsnog vervolgd moeten worden. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: "Ik kan goed begrijpen dat de ouders van het slachtoffer antwoorden willen. Ik vraag me alleen af of een nieuw onderzoek iets gaat opleveren. Het onderzoek dat vorig jaar door het Openbaar Ministerie is uitgevoerd, is buitengewoon grondig geweest. Daaruit is gebleken dat de politie tijdens de rellen in Hoek van Holland echt uit noodweer heeft geschoten."

---

Links:
www.eenvandaag.nl/criminaliteit/36260/politie_bezorgd_over_veili gheid_massa_evenementen